Сјећање на српско страдање у Сребреници

350717_1
СРЕБРЕНИЦА │ У оквиру манифестације „Петровдански дани“ у Сребреници, посвећене сјећању на велико српско страдање на Петровдан 1992. године, данас ће бити организована посјета најугроженијим породицама погинулих српских бораца и ратних војних инвалида и њиховим болесним члановима, којима ће бити уручени скромни поклони.
У вечерњим часовима планирано је отварање изложбе „Моје Јадовно“ у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у Сребреници у организацији Удружења грађана „Јадовно 1941“ из Бањалуке и Одбора за обиљежавање српског страдања Сребренице.
Након вечерњег богослужења, концерт духовне музике одржаће музички састав „Србче“, а потом ће бити организовано паљење петровданских лила.
„Петровдански дани“ одржавају се као знак сјећања на 69 српских војника и цивила које су муслиманске снаге убиле на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца.
Тог дана заробљена су 22 Србина на Залазју. Посмртни остаци њих десеторо пронађени су и идентификовани прије три године, двоје је ексхумирано раније, а 10 се још води као нестало.
Манифестација ће бити завршена на Петровдан, 12. јула, служењем парастоса за погинуле Србе код Спомен-обиљежја у селу Залазје.
Срна