Сједница СБ одложена за сутра

Састанак Савета безбедности поводом предлога британске резолуције о Сребреници одложен је за сутра у 16 часова.

Претходно је седница одложена два пута пошто је Русија најавила вето на предлог британске резолуције. Кина је раније предложила да се гласање одложи док се не постигне консензус свих чланица Савета безбедности.

Кинеске дипломате и даље покушавају да пронађу решење са представницима САД и Русије. За сада, нема информација о напретку преговора или новом предлогу резолуције, сазнаје РТС у дипломатским круговима у Њујорку.

Према посљедњим незваничним информацијама из Њујорка америчке и британске дипломате врше притисак на своје руске колеге како би Резолуција данас била усвојена.

Незванично, руски министар спољних послова Сергеј Лавров обавестио је данас британског колегу да ће Москва ставити вето на предлог резолуције.

Кинеско министарство спољних послова обавестило је Србију да је њихов став да се гласање о предлогу резолуције о Сребреници одложи док се постигне консензус свих чланица, сазнаје РТС у Министарству спољних послова.

Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ.

У расправи неће учествовати ни БиХ, а ни Србија с обзиром на то да ниједна држава није чланица Савјета безбједности УН-а.

Упркос чињеници да је Србија имала жељу да учествује у расправи о Нацрту резолуције у Сребреници, то се ипак неће догодити јер Србија, исто као и БиХ, није чланица Савјета безбједности.

Преседан у овом контексту није могућ јер резолуција се директно не тиче Србије и нема никакве везе са Дејтонским мировним споразумом.

Подршку резолуцији су најавиле Велика Британија, Француска, САД, Чад, Јордан, Литванија, Малезија и Нови Зеланд.

Сигурно је да Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија неће уложити вето на Нацрт резолуције, а незванично Русија би могла гласати против резолуције, али без улагања вета, што је наводно дио споразума Русије са свјетским силама.

Ипак, вето би могла уложити Кина и то на молбу Русије која на тај начин не би издала претходно постигнути договор са западним свјетским силама, а која би опет на овај начин изашла у сусрет Србији.

Британски Нацрт резолуције о Сребреници до сада је доживио четири измјене, а како је раније најављено, званични Лондон неће одустати од резолуције за коју сматра да ће водити помирењу на просторима бивше Југославије.

РТС