Скандал око преписивања од Хрвата стигао до Владе Црне Горе

ПОДГОРИЦА │ Скандал око преписивања из хрватске образовне реформе стигао до црногорске владе. Влада тражи пуне информацијео цијелом случају.

Влада Црне Горе је, наиме, оцијенила да свеобухватна реформа система образовања не може бити никако доведена у питање „евентуалним процедуралним пропустима појединаца“.

Скандал је настао када је утврђено да су дијелови приједлога хрватске образовне реформе преписани од стране црногорског Завода за школство, којије израђивао приједлог за измјене у образовању у Црној Гори.

У међувремену, чланови хрватских комисија од којих су црногорске преписивале циљеве и исходе ученика из физичког васпитања, историје, географије, па и црногорског језика, очекују да ће двије државе наћи начин да заштите њихов 18-мјесечни рад, који су грађани Хрватске платили више од 1,3 милиона евра.

Чланица комисије за курукулуме из физичког васпитања, а којима се црногорски Завод послужио „од ријечи до ријечи“, Љиљана Ханжек казала је подгоричким „Вијестима“ да је „у првом тренутку била шокирана информацијом“ да су планови тек тако преузети и искоришћени.

Ханжекова је рекла да јој је драго што ће некоме бити од користи, али ипак очекује да „два министарства двију држава нађу начин да заштите њен и рад других 500 хрватских стручњкака“. Упитана шта очекује од црногорских колега, она одговара да их „у овом тренутку можемо само похвалити и пожељети им да иду напријед са реформом“. Њој се, каже, то не би десило.

Иначе, и јеку скандала око преписивања хрватске реформе образовања од Завода за школство Црне Горе, јуче је у Подгорици одржано савјетовање наставника како би они били спремни да предају по реформисаном моделу.

„Вијести“ пишу да се очекује да одговорни за преписивање дијела црногорских школских програма за неколико предмета од хрватских колега буду санкционисани најкасније до четвртка.

Опредјељење Министарства просвјете и владе, према тврдњама више извора из извршне власти, је да се одговорни казне до наредне седнице, до када треба да се јасно утврди одговорност.

Директор Завода за школство Решад Сијарић јуче, међутим, како се наводи, „Вијестима“ није желио да одговори на питање да ли ће поднијети оставку због тога што су преписивале комисије, односно експертски тим Завода.

Танјуг