Скандал: Пресуђени убица који је жени извадио дијете из утробе враћа се у политику

352494_1

БАЊАЛУКА l Драгомир Керовић својевремено је правоснажно осуђен за тежак злочин који је због бруталности те 1997. године потресао Бијељину и околину.

Оно што и годинама послије тог догађаја и пресуда збуњује је да је иницијатор злочина, доктор Драгомир Керовић и даље љекар у лопарском Дому здравља, а да љекарске коморе и судови части никада нису повели питање како особа која је била у стању да почини такав злочин без проблема добије лиценцу која му омогућава да лијечи људе.

Керовић је био у љубавној вези са тада 27-огодишњом С.С. , која је затруднила са њим и жељела да задржи дијете. Керовић је преко Живана Илића ступио у контакт са Миланом Миловановићем и Радославом Поповићем, који су за по 500 марака, прерушени у полицајце ушли у њену кућу и отели је након њеног опирања да крене са њима.

Након тога су је довели Керовићу у Дом здравља у Лопарама, гђе је у присуству непознатог гинеколога обављена интервенција којом је плод у утроби мајке убијен. Потом су је из Лопара превезли на једну пољану надомак Бијељине, гђе су је оставили. Дјевојку која је увелико крварила пронашли су људи који су пролазили, превезли је у бијељинску болницу гђе је тог јутра родила мртво дијете.

Тек у прољеће 1998. полиција је пронашла саучеснике и доказе, да би ускоро био покренут судски процес којем се Керовић није одазвао, позивајући се на посланички имунитет, будући да је тада био посланик у Парламентарној скупштини БиХ. Саучесници су признали ђело и тешко теретили Керовића. Након избора у јесен 1998. када није добио нови мандат, Керовић је напустио Лопаре и отишао у Београд.

Он се није појавио на изрицању пресуде, а како је због висине казне требало да буде стављен у притвор до правоснажности пресуде, поново није био доступан органима гоњења, па је за њим расписана потјерница. Врховни суд је након захтјева за ванредно преиспитивање правоснажне пресуде 2002. одлучио да цијели случај поново прође судску процедуру, јер није вјештачена Керовићева урачунљивост.

У том периоду, Керовић је завршио субспецијализацију у Београду, а добио је и лиценцу Здравствене коморе Републике Српске. На крају, 2004. Основни суд у Бијељини је донио пресуду којом се Керовић осуђује на четри године и шест мјесеци.

Након судског епилога Керовићевог случаја, поставља се питање етичности да особа која је починила ђело тог типа и на такав начин, и даље може да обавља посао љекара. Даргомир Керовић данас ради као љекар кардиолог у лопарском Дому здравља, гђе је и предсђедник синдиката, а уједно је и члан Коморе доктора медицине Републике Српске.

Од чланова Коморе, у оквиру које је формиран љекарски „Суд части“, нисмо могли добити коментар на питање да ли је морално да неко ко је осуђен за такав злочин може лијечити људе. Како нам је речено, због одмора тренутно у комори нема особе која би нам дала адекватан одговор.

И то није све. Керовић се данас враћа у политичке воде. Након боравка у СНСД-у, Драгомир Керовић је међу првим људима изворног СДС-а и поново жари и пали Лопарама.

Неким члановима странке није по вољи да их представља човјек који је био осуђен за тежак злочин, као и чињеница да је био члан СНСД-а.

Слободан Бијељић, члан иницијативног одбора странке, истиче да се Керовић није појавио на посљедњем сатанку на којем је расправљано о именима будућих чланова координационог тијела, наводећи да већина чланова не подржава идеју да он буде дио Изврног СДС-а.
„Нисам био поборник те идеје, јер из моралних разлога није пимјерено да се он појављује на јавним функцијама. Мени је засметало и то што се након неслагања са политиком СДС-а прикључио СНСД-у. Разговарао сам и са осталим колегама о овом питању, и видим да ни они нису поборници те идеје. Не вјерујем да ће он бити укључен у наш ради, али виђећемо шта ће вријеме показати“, наводи за Истину Слободан Бијелић.

Магазин Истина