„Škija“ zamirisala muzejom

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je promovisana  knjiga Bilećanina Branka Aleksića „Miris škije“, koju čine 53 kratke priče o životu u hercegovačkim selima.

Aleksić kaže da je riječ o pričama o ljubavi, ratu, vlasti, vjerovanju, praznovjerju, duhu, tradiciji, običaju, hercegovačkoj ženi, koje prikupljao četiri godine, a koje na svojstven način daju doprinos razvoju kulturne baštine područja stare Hercegovine.

“Nastojao sam da na papir prenesem ono kako su mi stari kazivali. Pisao sam jezikom običnog hercegovačkog seljaka, domaćina, jezikom čobana i čobanice, đaka pješaka, šumara i harambaše pisao sam.“, rekao je Aleksić.

On je istakao da je naslov „Miris škije“ autentičan, jer je period u kome su smještene priče ona mirisala po livadama kad je bila kosidba, po njivama, posnim dolovima, „kad nisu odmarala samo čeljad koja su radila nego i volovi i konji“.“Tada su ispričane najljepše priče jer su se uz miris škije ljudi mirili, pričali. Neko kaže ‘zar ne miriše tamjan?’. Tamjan miriše, ali se uz njega ćuti, a uz škiju se priča“, navodi Aleksić.

O Aleksićevoj knjizi govorili su književnici Miodrag Ljumo Hrjez I Novica Telebak.

R.M.