Школа лидера: Требиње угостило 250 студената Српске

ТРЕБИЊЕ l У Требињу је данас почела „Школа студентских лидера“, у организацији Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву и Уније студената Републике Српске, а ове године у домаћиству и под покровитељством Града Требиња.

Према ријечима предсједника Уније студената РС Ратка Савића, дводневни семинар о лидерству у „љетној престоници Републике Српске“ окупио је око 250 студената из свих крајева Српске и њена оба јавна универзитета.

Он је појаснио да ће уз упознавање и дружење студенти имати прилику да на планираним предавањима из искустава истакнутих лидера политичког и јавног живота Републике Српске сазнају више о томе – како је носити одговорност за друштвене, политичке и економске процесе.

„Често се лидерска позиција схвата као мјесто гдје се уживају одређени бенефити, али то је оно што тек долази на посљедњем мјесту. Прије свега, свака лидерска функција носи огромну одговорност и терет бриге о другима и за друге, који подразумијевају размишљање о ономе шта је добро за друге и доношење тешких одлука у име других које представљате“, истиче Савић.

„Школу студентских лидера“ у име домаћина и покровитеља манифестације отворио је градоначелник Требиња Лука Петровић, који је потом одржао и прво предавање – подијеливши са учесницима семинара своја искуства рада на најодговорнијој позицији у администрацији града.

Петровић је новинарима уочи отварања рекао да је његова порука будућим академским грађанима и лидерима Републике Српске у разним областима њеног друштвеног живота – да „Српска има будућност и да је старање о томе њихова трајна обавеза“.

„Треба да знају да у животу морају да раде и стварају и да ће само тако моћи да унаприједе живот грађана у Републици Српској. Мислим да су сви свјесни тежине ситуације, притом никада овдје времена нису била једноставна – па сигурно да лаган терет не очекује ни будуће генерације. Али то не значи да они не треба да дају све од себе и да поправљају стање тамо гдје буду ангажовани“, рекао је градоначелник Петровић.

Међу најављеним учесницима на семинару је и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која би своје виђење лидерства требало да представи студентима на предавању у амфитеатару Херцеговачке Грачанице, заказаном сутра вече за 17 часова.

Предавачи на дводневном семинару, како је најављено, биће и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и Ненад Нешић, директор Јавног предузећа Путеви Републике Српске.

За забавни дио програма „Школе студентских лидера“ побринуће се популарни бенд „Лексингтон“, чији ће концерт вечерас од 21 час бити одржан испред Културног центра.

Р.С.