Школа спорта почела са радом: УПИСАНО 170 ДЈЕЦЕ

ТРЕБИЊЕ I Школа спорта  за дјецу узраста од 6 до 10 година, у оквиру Спортског друштва „Леотар“, почела  је данас са првим тренинзима у Спортској дворани „Милош Мрдић“.

Велибор Брњош, генерални секретар Спортског друштва „Леотар“, каже да је за сада уписано око 170 дјеце.

„Данашњи тренинзи се одвијају на три терена. Сви тренери који раде са дјецом су факултетски образовани а имамо координационо тијело које надзире њихов рад“, истиче Брњош за Радио Требиње.

Он додаје да је циљ Школе спорта да се сва дјеца почну бавити спортским активностима.

„Званично је евидентирано 730 дјеце у све три основне школе  у овом узрасту која се не баве ниједним спортом  и наш циљ је да интензивирамо њихове физичке активности“, додао је Брњош.

Брњош је подсјетио да је школа бесплатна а рефундирани ће бити и трошкови љекарског увјерења.

Заступљена су четири најпопуларнија колективна спорта: фудбал, кошарка, одбојка и рукомет као и елементи атлетике и гимнастике, а ни борилачки спортови неће изостати уколико дјеца буду показивала афинитете према њима.

Испред координационог тима, Петар Чоловић, дугогодишњи спортски радник, истакао је да је за дјецу најважније кретање.

Познато је да се дјеца у овом узрасту развијају, расту, коштани и зглобни систем мора нешто да носи а то су мишићи који немају довољан тонус и који се може покренути само физичком активношћу и вјежбама.

Чоловић је подсјетио да је овим пројектом осам младих професора физичког васпитања добило посао.

Они ће годину дана радити са овом дјецом и стећи ће искуство како би положили стручни испит. Подјељени су по групама. И ја сам веома задовољан њиховим радом. Био сам и међу родитељима и међу дјецом. Одушевљен сам како све добро протиче. И могу слободно рећи, не да очекујем да ће се уписати још 170 дјеце – већ два пута по 170“, закључио је Чоловић.

Са својим првим тренингом почела је данас деветогодишња Јана Мусић.

„Никада прије нисам се бавила ниједним спортом. Данас сам срећна јер сам упознала нове другаре. Тренинг је био лак. Прескакали смо препреке, пузали смо и играли Леденог чиче“, објаснила нам је мала Јана.

А и њен вршњак Тео Лакић није крио срећу због првог тренинга у Школи спорта.

„Овдје је баш добро. Ја сам прије тренирао фудбал али бих волио да тренирам атлетику јер ми се она веома допада“, казао нам је Тео.

Илија Мастиловић, један је од родитеља који је данас посматрао тренинге.

„Пројекат је за дјецу одличан јер су данас превише заузета телефонима, компјутерима. Дјеца се морају физички активирати и тиме чувају своје здравље прије свега. А то да ли ће се касније открити таленат за неки спорт и професионалније бавити њиме је у другом плану. Ја сам своје дијете уписао првенствено због здравља“, рекао је за Радио Требиње Мастиловић.

С.П.