Скупштина и данас о референдуму

Посланици Народне скупштине Републике Српске наставиће данас посебну сједницу на којој би ће се расправљати о рекативирању одлуке о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

БАЊАЛУКА │ Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске предложио је током јучерашње расправе амандмане на одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, а првим се за дан одржавања референдума утврђује прва неђеља по истеку 50 дана од дана ступања на снагу одлуке.

шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да се другим амандманом предлаже да се у приједлогу одлуке о расписивању референдума одреди да та одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику“ Републике Српске.

шеф Клуба посланика Социјалистичке партије /СП/ Слободан Протић најавио је да ће овај клуб подржати расписивање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, јер су неправедни и непринципијелни према српском народу.

шеф Клуба посалника ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да се у Суду БиХ у области ратних злочина скоро 80 одсто пресуда односи на Србе, чиме се покушавати дати карактер рата, те нагласила да произилази да је само једна страна била агресор и чинила злочине, и то организовано.

Стевановићева је истакла да не види проблем о изјашњавању народа на референдуму, додајући да то није никакав атак на институције БиХ, већ враћање БиХ у оквире Дејтонског мировног споразума.

шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица истакао је да је СДС био у континуитету против Суда и Тужилаштва БиХ. Он, међутим, сматра да предложена одлука о референдуму има низ процедуралних грешака – нема потврду и мишљење Секретаријата за законодавство, нису дефинисана средства, нема одредница о усклађености.

Посланик НДП-а Драган Чавић изјавио је данас да је предложено референдумско питање о Суду и Тужилштву БиХ збуњујуће и да није прецизиран датум одређивања референдума.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, на чији приједлог се и одржава сједница, рекао је да ће одлука о расписивању референдума бити донесена и манифестована у Народној скупштини Републике Српске и да нема одустајања од изјашњавања грађана о Суду и Тужилаштву БиХ.

Додик, који је јуче, одржао уводно излагање, оцијенио је да ће доношње одлуке о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ бити записано у политичкој историји Српске као један од најважнијих тренутака након њеног оснивања.

„Не смијемо изневјерити будуће генерације које од нас очекују одговорност и зато треба да сви поносно будемо дио овог процеса без обзира на политичке и страначке разлике, као и личне анимозитете. Треба да будемо окупљени око јединственог циља одбране националних и народних права. Ово што данас радимо и радићемо на референдуму односиће се на генерације које нису ни рођене и ако сада пропустимо прилику, пропустићемо да наши потомци имају будућност. Увјерен сам да, уколико Република Српска не очува снагу, за Србе на овим просторима неће бити мјеста. Само бранећи нашу снагу и права можемо да на адекватан начин осигурамо нашу будућност“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је синоћ током расправе на посебној сједници да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ мора бити одржан јер се не могу више „сервирати“ рјешења, према којима, сваки дан треба да се деси нека ерозија надлежности Српске.

„Таква рјешења нећемо јер и овако децентрализована земља може да се креће ка ЕУ. То су урадиле и друге сложене државе“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да пракса тако сложених земаља показује да постоји формула и рецепт за европски пут, али не допуштају да овђе буду примијењени јер „сви треба да глумимо да је ниво БиХ најважнији за те процесе“.

Потпредсједник Скупштине Ненад Стевандић рекао је да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ не значи да Српска своје право штити блокадом институција.

Наставак десете посебне сједнице заказан је за 10.00 часова, саопштено је из кабинета предсједника парламента Српске.

По завршетку десете посебне сједнице, почеће пета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске, наводи се у саопштењу.

БНТВ