Славске свечаности на Залому – 130 година од подизања храма

zalom16-1

НЕВЕСИЊЕ I Црква светих апостола Петра и Павла на Залому обиљежила је данас крсну славу – Петровдан и 130 година од подизања цркве.

Свету литургију служиo je свештеник  Драго Зубац, а потом су вјерници приступили светој тајни причешћа. Након литије услиједио је обред ломљења славског колача, уз пригодне здравице мјештана и гостију.

Честитајући празник Зубац је поручио да нас данашњи дан и свети апостоли утврде у вјери, правди, истини и љубави, да се угледамо на њихове животе и наслиједимо живот вјечни и царство небеско.

Међу бројним гостима на данашњој свечаности након 20 година био је и професор на Филозофском факултету Ранко Поповић, који је рођен на Залому.

-Моји су већ одавно напустили родно огњиште, али хвала Богу имамо овај свети храм око кога се окупљамо, а за мене је то као да сам дошао у родну кућу – истакао је Поповић.

zalom16-5

Он је изразио наду да ће се у будућности чувати и одржавати ово саборовање, које је јединствена прилика,  да се многи људи који су расути по свијету, виде, поразговарају и друже.

Велики заљубљеник у овај крај Раде Машић из Београда рекао је да сваки распуст и слободно вријеме проводи на Залому, родном мјесту његове мајке.

-Ријечима не могу описати колико ми значи ово мјесто у којем сам живио до своје четврте године, а велика ми је част што сам данас имао прилику да наздравим пред овим дивним људима и надам се да ћемо се идуће године сабрати у већем броју – нагласио је Машић.

Саборовање је настављено уз трпезу љубави коју су припремили вриједни домаћини овог села.

Радио Невесиње