Словна грешка у школском задатку га одвела до полицијске станице

f3c684bcbcd06f2a8052dd84d419b980

ЛАНКАШИР I Десетогодишњи дечак исламске вероисповести саслушан је у британској полицији након што је направио словну грешку у школском задатку.

Наиме, дечак је направио грешку у писменом задатку у школи у Ланкаширу. Написао је да живи у „кући терориста“ (терорист хаусе), уместо у „кући у низу“, где су идентичне зграде повезане једна са другом.

Његова учитељица није схватила да је грешка у писању, па је дечака пријавила полицији, која је дошла у школу одмах тог дана.

Како су саопштили званичници, она је поступила по протоколу, а дечак је испитан и у својој кући, док је његовом оцу прегледан и компјутер.

Касније је утврђено да не постоји никаква претња од тероризма и да је дошло до грешке. Породица дечака је рекла како су шокирани и затечени и тражила је извињење од полиције и школе.

– Можете да замислите да се то десило одраслом човеку, али дечаку који је тек у основној школи заиста је несвакидашње – рекао је дечаков рођак који је желео да остане анониман.

Од јула прошле године наставници су дужни да пријаве полицији било какво екстремно и несвакидашње понашање, што је превенција Владе у анти-терористичкој стратегији.

Одељење за образовање је упутило савете школама како да испуне нове захтеве познатије као „Дужност превенције“.

Писало је да школе и вртићи морају да изграде отпор код ученика према радикализацији, промовишући основне британске вредности, међутим „Дужност превенције“ нема намеру да спречи ученике да дебатују о неким контроверзним темама.

Школе треба да изграде сигуран простор у коме ће деца и млади моћи да разумеју ризике тероризма и развију знање и вештине са којима би могли да оспоравају екстремне аргументе.
Блиц