Služen pomen palim borcima Bobanske čete

TREBINJE I U selu Rapti, u Bobanima, kod spomenika poginulim borcima slavne Bobanske čete, jutros je služen pomen u znak sjećanja na pripadnike ove jedinice Trebinjske brigade, Vojske Republike Srpske.

Pomen je služen za 23 poginula borca Bobanske čete za koje je 2000. godine sagrađeno i Spomen obilježje.

Nakon pomena koji je obavio protojerej stavrofor Boris Banduka cvijeće su položili predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, delegacija trebinjske Boračke organizacije, Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, porodice i saborci poginulih boraca Bobanske čete, podsjećajući se na vojevanje čete pod vođstvom vojvode Nedeljka Vidakovića.

„U ovakvim trenucima uvijek se postavlja ponovo pitanje, da li smo se mi dovoljno odužili tim borcima i njihovim porodicama. Odgovor je da nismo i nikada nećemo, jer ono što je Bog dao tim ljudima život, oni su bili spremni da ga polože da bismo mi danas živjeli dostojanstveno i na slobodi“, istakao je predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

U prigodnom obraćanju, sveštenik Banduka je pozvao mještane da nikada ne zaborave svijetle likove palih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Jedinica slavnog vojvode Nedeljka Vidakovića osnovana je u selu Šćenica na Trojičindan 1992. godine, a nakon Vidakovićeve pogibije na Boračkom jezeru kod Konjica, 1994. godine, komandovanje četom je preuzeo Dragan Ristić Beli.

„Danas smo mi preživjeli saborci i rodbina došli da im odamo počast. Bobanska četa je imala oko 120 pripadnika, a držala je liniju fronta dugu 15 kilometara“, rekao je Risto Vidaković, koji je ratu je izgubio oba brata, vojvodu Neđa i Sava Vidakovića.

Govoreći o osnivanju i ratnom putu Bobanske čete, Vidaković je rekao da su tokom rata 23 pripadnika čete poginula, a imali su i više od 50 ranjenih boraca.

„Pripadnici ove čete nisu ratovali samo na podrčju Bobana, već su položaje držali, povremeno, i na Treskavici i Boračkom jezeru“, naveo je Vidaković.

Podsjećamo, 2000. godine na ulasku u selo Rapti podignut je krst i spomenik za 23 pripadnika Bobanske čete koji su poginuli braneći otadžbinu.

Nakon pomena borcima u crkvi Vozdviženja časnog krsta u Bobanima služena je sveta liturgija.

R.M.