Снажни потреси у Сјеверној Кореји, сумња на нуклеарни тест

ПЈОНГ ЈАНГ l Земљотрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале забиљежен је у Сјеверној Кореји што би могло да сугерише да је изведен нуклеарни тест. Регистрован и други потрес.

Амерички геолошки завод саопштио је да је регистровао потрес на 55 километара сјеверозападно од Кимчаека.

Кинеска агенција за земљотресе саопштила је да је регистровала још један потрес у Сјеверној Кореји магнитуде 4,6 степени Рихтерове скале после првобитне јачине 6,3 степени.

У саопштењу на сајту администрације каже се да је други потрес, дубине на нула километара, услиједио само осам минута послије првог који је, како се наводи „сумњива експлозија“, преноси Ројтерс.

Кинеске власти наводе у саопштењу на свом сајту да је земљотрес који се догодио у јутарњим часовима, потрес је забиљежен на дубини од нула метара.

Координате два земљотреса су скоро идентичне, наводе кинески стручњаци.

Недавно подрхтавање тла у том региону било је узроковано нуклеарним тестовима, примјећује агенција Ројтерс.

С. Кореја: Развили смо још напреднију хидрогенску бомбу

Сјеверна Кореја је у недјељу саопштила да је развила још напредније нуклеарно наоружање које има „велику моћ деструкције“.

Како се наводи, ријеч је о хидогенској бомби која се може ставити на нову интерконтиненталну балистичку ракету

Како је пренијела званична сјевернокорејска агенција КЦНА, лидер те земље Ким Џонг Ун прегледао је ту хидрогенску бомбу, пренио је Ројтерс.

Снага те хидрогенске бомбе може да износи више стотина килотона и бомба се може детонирати на високим надморским висинама, са сопствено произведеним компонентима што омогућава земљи да изради колико год нуклеарног оружја жели, тврди КЦНА.

КЦНА преноси изјаву Кима који тврди да су „све компоненте хидрогенске бомбе 100 одсто домаће производње“.

Сјеверна Кореја недавно је испалила балистичку ракету средњег домета која је прелетјела Јапан и пала у Тихи океан.

Танјуг