Шњегота поднио оставку

БАЊАЛУКА | Главни ревизор Републике Српске, Душко Шњегота, поднио је оставку.

Заједно са својим замјеником, Дарком Пејићем, НСРС ставили су на располагање своје мандате.

Након Колегијума Скупштине потврђено је да ће се ова тачка наћи на дневном реду 12. септембра, као и ревизорски извјештај који је већ данима главна политичка прича.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је оставка главног ревизора Душка Шњеготе чин одговорног човјека и професионалца, који је прозрео стратегију СДС-а, ПДП-а и НДП-а чија је жеља била да преко његовог имена и рада уберу који јефтин политички поен.

– Показало се да главни ревизор за опозицију Републике Српске није институција, већ је очито требало да буде инструмент за остваривање њихових политичих циљева. Љути због чињенице да се главни ревизор повукао, данас нису бирали ријечи, па је било свега – од увреда до клевета, рекао је Додик.

На овакав потез одлучујем се искључиво из личних, професионалних и моралних разлога! Тако је Душко Шњегота, главни ревизор Републике Српске, написао у оставци коју је предао Народној скупштини.

Поручио је да је углед институције ипак важнији од персоналног рјешења, те да је неопходно да она несметано функционише: „Дубоко сам увјерен да оваквом одлуком стварам реалан простор да се о свим битним питањима везаним за будуће дјеловање Главне службе за ревизију, па и о питањима персоналног рјешења на позицији Главног ревизора, расправља на најбољи могући начин.“

А ревизијом Консолидованог финансијског изјештаја, након данашње сједнице Владе, бавио се и министар финансија, Зоран Тегелтија.

Главни проблеми у извјештају су, каже Тегелтија, висина дефицита, трезорски записи, задужења Фонда ПИО, питања дугорочних задужења и репрограма пореског дуга.

– Шта је кључна тачка спора? Увијек се лажно оптужи да Влада створи веће обавезе од буџетом одобрених средстава. То апсолутно није могуће и нико тако не израчунава дефицит, истакао је Тегелтија.

Предсједник Парламента, Недељко Чубриловић, поручио је да је Главна служба за ревизију независна институција, али да мора са више разумијевања радити ревизије, нарочитно ревизију учинка: „Када је ријеч о Душку Шњеготи није ни он невин, али се морају поштивати његови ставови јер је Главна служба за ревизију јавног сектора независна институција. И другима, на које се односи ревизорски извјештај, мора бити дозвољено да изнесу свој став, а све треба да буде у оквиру закона.“

– Човјек има право ово да уради јер вјероватно осјећа да није повољна атмосфера везана за ревизорске извјештаје и Главну службу за ревизију и као човјек неће да буде сметња развоју ове институције, ријечи су Радована Вишковића, шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Републике Српске

За опозицију, оставка Шњеготе рушење је посљедње независне и објективне институције Републике Српске.

Увјерени су да је данашња оставка дошла под притиском.

– Треба пратити у наредном периоду гдје ће господин Шњегота и његов замјеник бити запослени. Ако то буде у некој од владиних институција, то ће бити знак да им је запријећено да је боље да дају оставку и негдје друго примају плату, него да на овај начин остану без хљеба, нагласио је Драган Чавић, посланик НДП у Народној скупштини Републике Српске.

Перица Бундало, посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске, наводи да се боји се да је ово још један доказ аутократије у Српској, која може прерасти у анархију, односно почетак хаоса у Републици Српској.

Огласио се и члан Коалиције “Домовина“ Сенад Братић, поручивши да Главна служба за ревизију, као институција, мора остати потпуно независна.

РТРС