Socijalisti: Za Srpsku ekonomski razvijeniju i socijalno pravedniju (FOTO)

Republika Srpska može da bude ekonomski razvijenije mjesto, koje će biti u prilici da stvara više i daje više svom stanovništvu, da bude mjesto koje je socijalno pravdeno, odgovorno, gdje je pravda jednaka za sve, da bude društvo solidarnih i humanih, društvo u kojem će se svi osjećati sigurno i slobodno.

Ovo je večeras poručio Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, na završnoj tribini stranke u Trebinju.

„Borimo se za Republiku Srpsku koja može da bude još naprednija. Uspjeli smo mnogo, ali želimo i nove rezultate, a to je prije svega razvoj njene ekonomije, unapređenje ekonomskog života, povećanje ukupnog broja zaposlenih. Za to ćemo stvoriti preduslove – kroz uvećanje investicija, prije svega domaćih, motivacijom domaćih investitora da investiraju svoj kapital u Republiku Srpsku, te privlačenjem inostranih investitora i slanjem lijepih riječi u svijet o nama i BiH, a koja je zatamljena lošom pričom o nama, koju su širili i naši ljudi koji su sjedali u Sarajevu“, istakao je Đokić.

Predsjednik Socijalističke partije kazao je da socijalisti imaju viziju Republike Srpske i njenog razvoja u narednih osam godina – program koji je u 22 poglavlja opisao sve ono što je suština njihove politike, a koji su u prethodnih mjesec dana nastojali da predstave građanima širom Srpske.

„Republika Srpska ima sve preduslove za bude veliko investiciono područje – kako u privredi, tako i u infrastrukturi, a posebno Hercegovina. Hercegovina u naredne četiri godine treba da bude najveće investiciono energetsko područje Evrope. Ovdje se mogu početi i graditi nove velike hidroelektrane, rekonstruisati postojeća termoelektrana, i na taj način ubrzano pomoći razvoj privrede i poboljšati kvalitet života“, poručio je Đokić.

Kandidat trebinjskog odbora socijalista za narodnog poslanika Rajko Ćapin istakao je da Srpskoj treba jak i svestran ekonomski razvoj, ali i više socijalne sigurnosti i solidarnosti, društvo koje će brinuti o svakom svom čovjeku, posebno onima koji trebaju pomoć zajednice, njegovati humane odnose a smanjivati sve drastičnije socijalne razlike među ljudima.

Ovakvo društvo je moguće ako je kreirano po konceptu socijalista: uređeno na principima demokratskog socijalizma i tržišne ekonomije.

„Energično smo protiv trgovinskog intervencionizma i monopola, beskrupuloznog kapitalizma i prekomjernog bogaćenja pojedinaca zasnovanog na eksploataciji obespravljenih radnika, a zalažemo se za koncept otvaranja tržišta, ravnopravnosti javnog i privatnog sektora i njihovo partnerstvo u svim onim oblastima gdje se to u zemljama u okruženju pokazalo ekonomski smislenim“, istakao je Ćapin.

Ćapin je kazao da je smanjenjem aktuelnih tenzija i strasti neophodno kreirati i kvalitetniji politički ambijent u Srpskoj, kako bi se stvorili uslovi za rast investicija.

Naša privreda treba značajna ulaganja u industriju i infrastrukturu, proizvodnju hrane i energije, razvoj visokih tehnologija i humanih resursa. Sve ove resurse mi imamo, ali najvredniji naš resurs jesu ljudi, mladi i obrazovani ljudi“, poručio je Ćapin.

Nosilac liste Socijalističke partije za narodnog poslanika u izbornoj jedinici 9 Maksim Skoko kazao je da su hercegovački socijalisti ponosni što je SP odlučila da svoju kampanju završi u Hercegovini.

„Mi ćemo uzvrtatiti sigurnim najmanje jednim direktnim manadatom /u Narodnoj skupštini RS/, što će omogućiti dalji razvoj Hercegovine na onim principima na kojima to već i radimo – a to je ravnomjeran razvoj Republike Srpske i svih njenih krajeva, prije svega u ekonomiji“, istakao je Skoko.

R.S.