Шпанија: Заплијењени милиони гласачких листића пред референдум

МАДРИД │ Шпанска полиција заплијенила је више од шест милиона гласачких листића и коверти, као и 100 гласачких кутија у једном граду у Каталонији у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Каталоније, саопштили су полицијски извори.

Гласачки листићи најновији су у низу многих предмета које је полиција заплијенила у акцији спречавања одржавања референдума о независности сјевероисточног шпанског региона Каталоније који је заказан за недјељу, преноси АФП.

„Цивилна гарда (полицијске снаге) Шпаније заплијенила је 2,5 милиона листића, четири милиона коверти и 100 гласачких кутија у складишту у Игуалади“, рекао је извор који је говорио под условом да остане анониман.

Како наводи агенција, то су први гласачки листицћи које је полиција заплијенила од како је пооштрена акција против одржавања референдума.

Неименовани извор рекао је и да је фирма која је обезбиједила гласачке кутије саопштила да су оне наводно биле намијењене „изборима у фудбалском клубу Барселони“, не откривајући детаље.

Портпарол клуба је потврдио да је та фирма заиста снабдјела ФК Барселону гласачким кутијама за изборе за предсједника тог клуба у прошлости, али није могао да коментарише нешто више.

Према резултатима анкета, огромна већина грађана Каталоније је, упркос дубокој подијељености у вези са независношћу тог шпанског региона, жељна да изађе на референдум и коначно ријеши то питање.

Уставни суд Шпаније је, са друге стране, тај референдум прогласио незаконитим, због чега Мадрид покушава да га заустави по сваку цијену, користећи се правним средствима којима располаже. То је, како агенција наводи, изазвало даље протесте у Барселони и другим градовима Каталоније, па чак и у Мадриду, а интернет странице које су промовисале референдум су угашене.

На хиљаде полицајаца је распоређено у Каталонији и они треба да помогну у стражарењу и да онемогуће људе да приступе гласачким мјестима у недјељу.

Танјуг