Шпанском Подемосу расту крила послије грчког не

20150706142848_314043МАДРИД │ Мање од шест мјесеци пред парламентарне изборе у Шпанији, исход референдума у Грчкој охрабрио је лидере крајње љевичарске шпанске странке Подемос, који су тријумф грчког „не“ поздравили као побједу демократије, а такву поруку су послале и нове градоначелнице Мадрида и Барселоне.

„Данас је у Грчкој тријумфовала демократија“, написао је на Тwиттеру лидер Подемоса Пабло Иглесијас, који важи за блиског савезника грчког премијера Алексиса Ципраса.

На његову поруку надовезао се још један високи члан радикалне љевичарске шпанске странке, Рафаел Мајорал, који је јуче био у Грчкој и описао атмосферу по завршетку гласања: „Радост се осјећа у ваздуху у сједишту Сиризе“.

Резултат грчког референдума поздравила је и Мануела Кармена (71), која је прошлог мјесеца ступила на дужност градоначелнице Мадрида са платформом коју подржава Подемос, а која се заснива на противљењу строгој штедњи.

„Нико ко вјерује у демократију не може да оспори резултат једног референдума. Владајмо слушајући“, поручила је Кармена, такође путем популарне друштвене мреже, када су почели да пристижу први резултати гласања у Грчкој.

У сличном стилу је исход грчког референдума поздравила и њена колегиница Ада Колау (41), која је половином јуна званично ступила на чело другог по величини шпанског града, Барселоне.

„Као градоначелник Барселоне, ја сам на страни грчке владе и демократске воље грчког народа“, написала је Колауова на грчком језику на свом налогу на Тwиттеру.

Уз обећање да ће смањити своје плате, зауставити избацивање власника из кућа због неотплаћених хипотека и укинути привилегије богатих и славних, двије љевичарске градоначелнице су заклетву положиле 13. јуна, што је био један од највећих политичких заокрета у Шпанији током дугог низа година.

До смјене лидера у тој земљи дошло је неколико недјеља након што су двије традиционално највеће шпанске странке кажњене на локалним изборима широм земље усљед незадовољства грађана због строгих мјера штедње и низа корупционашких скандала.

Сада, неколико мјесеци пред парламентарне изборе у Шпанији, Подемос – који се попут грчке Сиризе противи рестриктивним мјерама штедње – има све већу подршку бирача, судећи по најновијим анкетама.

Тако, према најновијим анкетама листа „Паис“, конзервативци премијера Маријана Рахоја воде са 23 одсто подршке бирача, слиједе социјалисти са 22,5 одсто, док је Подемос на трећем мјесту са 21,5 одсто подршке.

На исход јучерашњег гласања у Грчкој, Рахој је реаговао тако што је позвао да се данас одржи хитан састанак шпанског Одбора за економска питања.

Рахој је уочи референдума позивао Грке да прихвате приједлоге страних повјерилаца за финансијско спасавање земље, а његова конзервативна влада је нервозно пратила грчку дужничку сагу, упозоравајући да би утицај политике Сиризе на шпанску политику могао да омете опоравак шпанске привреде, наводи шпанска штампа.
Агенције