SPC upozorava medije: Ne objavljujte blasfemične karikature proroka Muhameda

343940_sabor-spc210513ras-foto-oliver-bunic02_fBEOGRAD | Srpska pravoslavna crkva osudila je danas „gnusni“ teroristički napad u Parizu kada je ubijeno dvanest ljudi i izrazila saučešće porodicama nastradalih, ali i pozvala medije u Srbiji da ne prenose blasfemične karikature islamskog proroka Muhameda jer time „najgrublje vređaju verska osećanja“ sugrađana islamske vere.
U saopštenju SPC se navodi da neki mediji objavljujući takve kariktaure „nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti, podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno Islamske zajednice.“
„Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.
Pozivamo poslenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana,“ navodi se u saopštenju.
SPC je izrazila solidarnost „braći muslimanima“ i navela da vernici SPC, „čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.
U zaključku SPC navodi da na provokacije takve vrste reaguje Hristovom molitvom: „Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine!“.
Beta