Спектакуларна церемонија, почеле ОИ!

765-430-ff0c5ab0a3622eb109362a28832efa57

На стадиону Маракана, пред више од 70.000 гледалаца, свечано су отворене 31. Олимпијске игре. Тим Србије на дефилеу предводила Ивана Анђушић Максимовић, а тим БиХ, Амел Тука. Олимпијску бакљу унео је Густаво Куертен, а пламен запалио Вандерлеи да Лима.

Први део отварања чинио је уметнички програм, уз учешће свега око три стотине професионалаца – глумаца, музичара и плесача, а уз то око 5.000 волонтера. Приказано је више од 12.000 костима!

Церемонија се разликовала од претходних, у којима су углавном доминирала технолошка достигнућа савременог света. Бразилци су се определили за неупоредиво јефтинији програм, у великој мери лишен нападних ефеката, естетски сведен и одрађен са много укуса.

Теме су биле, наравно, град Рио де Жанеиро, настанак живота на земљи, важни моменти из историје Бразила, његова природа, културно наслеђе, технички проналасци (Бразилци тврде да је њихов човек обавио први лет авионом)…

Запажено место у програму добила је и једна од најпознатијих тамошњих манекенки, Жизел Бундшен. Она је у свом стилу прошетала „пистом“ уз тонове песме „Девојка из Ипанеме“.

У једном моменту, изненада, музика је стала.

Тада је упућен је апел за заштиту животне средине, уз објашњење да ће у супротном глобално загревање проузроковати топљење ледених површина, пораст нивоа мора и океана и на крају потапање обалских градова.

На друштвеним мрежама одмах су се појавили коментари да је лицемерно причати о екологији, када су воде око Рија у којима ће бити одржана нека такмичења екстремно загађене. На другој страни, многи су истакли да је управо то био најбољи сегмент ноћашњег програма…

Као конкретна заоставштина ових Игара, Рију ће остати око 11.000 стабала, пошто ће сваки спортиста имати задатак да засади по семе једног дрвета.

У свечаном дефилеу учествовало је више хиљада спортиста из 205 земаља (не сви, јер неке већ ујутру чекају такмичења), а част да упали олимпијски пламен требало је према незваничним информацијама да добије Густаво Куертен.

Међутим, некада најбољи тенисер света „само“ је унео у стадион олимпијску бакљу, која је на пут кренула 21. априла из Атине.

Куертен је бакљу предао бившој кошаркашици Хортенсији, а она бившем маратонцу Вандерлеју да Лими, бронзаном из Атине 2004, који је упалио пламен.

Дефиле је, по традицији, започела екипа Грчке, колевке Олимпијских игара, а за њом (по абецедном реду, на француском језику) тимови Авганистана, Јужне Африке, Албаније, Немачке, Андоре…

Највећи аплауз, поред домаћина, добили су Независни тим и Тим избеглица из Јужног Судана, Сирије, Етиопије и ДР Конга, који ће се такмичити под заставом Међународног олимпијског комитета.

И док су на лицима спортиста преовлађивали срећа и осмеси, један спортиста из Боливије био је толико импресиониран догађајем да се – расплакао.

Као што је најављено, заставу шпаније носио је Рафаел Надал, заставу САД Мајкл Фелпс, а Велике Британије – Енди Мари. Трилинг тениских асова – барјактара могао је да употпуни Новак Ђоковић, али он је сматрао да је довољно то што се налазио на челу колоне српских спортиста у Лондону 2012. године.

Поздравни говор учесницима Игара одржао је, између осталих, председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах, који је истакао да су прве ОИ на територији Јужне Америке разлог за радост и честитао Бразилцима што су за седам година од добијања домаћинства „у тешким временима успели да трансформишу Рио“.

Јер…

„Живимо у свету криза, неповерења и несигурности, где је себичност велики проблем и где неки људи тврде да су супериорнији у односу на друге“, исправно је констатовао Бах.

„Тражим од вас, спортиста, да поштујете себе, једни друге и олимпијске вредности. Због вас самих и због целог света“.

Заставу МОК до јарбола је донела група прослављених бразилских спортиста, укључујући бившег кошаркаша Оскара шмита и фудбалерку Марту.

Олимпијска такмичења одржавају се у 36 спортова. Прилику да први пут учествује на највећој светској спортској манифестацији добио је рагби седам, док се голф вратио у породицу олимпијских спортова после 112 година.

На Играма у Рију учествује рекордних 206 националних олимпијских комитета, а по први пут на Олимпијским играма се појављују спортисти из Јужног Судана и такозване државе Косова. Учествује укупно 11.239 такмичара, који се боре у 306 дисциплина и 28 спортова. У олимпијски програм се вратио голф, по први пут након Игара 1904, док се као нови спорт на ОИ појавио рагби седам.

Званичне маскоте Игара, које се завршавају 21. августа, су Винисијус који представља комбинацију бразилске фауне, и Том као отелотворење богате бразилске флоре. Занимљиво је да ће и тема свечаног отварања ОИ у Рију бити у знаку националне флоре и фауне.

Mондо.рс