„Špigl“: Evropska privreda pati, američka posluje sa Rusima

evro dolar
Dok evropske firme zbog sankcija Rusiji trpe štetu, njihovi američki konkurenti sklapaju sada, kao i ranije, dobre poslove Rusijom i, lane je, prema ruskoj statistici, zabeleženo čak i povećanje rusko-američke robne razmene od šest odsto, piše nemački nedeljnik „Špigl“.
Trgovina Rusije sa zemljama Evropske unije, smanjena je, međutim, za skoro deset odsto, navodi ovaj magazin i dodaje da se američka privreda protivi sankcijama i da su mesecima predstavnici velikih američkih firmi intervenisali u Beloj kući – prvo diskretno, a onda otvorenije.
Iz američke Privredne komore kaže se da se ruski postupak u Ukrajini ni u kom slučaju ne prihvata, ali i da se unilateralne sankcije prema Rusiji odbijaju, prenosi ovan nemački magazin stav američke komore.
„Za neke firme reč je o suštinskim poslovima“, rekao je Džon Engler, predsednik biznis okruglog stola jedne konzervativne lobističke grupe najmoćnijih šefova firmi.
Prema „Špiglu“, ruskim sankcijama su pogođeni svetski poznati koncerni, kao što su ExxonMobil, AT&T, General Electric i Boeing.
„Mi ne želimo, ipak, da ljude, koju kupuju američke prozvode, kažnjavamo sankcijama“, rekao je jedan top-menadžer britanskom nedeljniku „Ekonomist“, prenosi „Špigel“ koji piše da uprkos svega, mnoge američke firme neguju kontakte sa Rusijom i dalje.
Kompanija „Bel“ iz Teksasa za proizvodnju helikoptera potpisala je, na primer, ugovor sa ruskim koncernom JSC Ural Works of Civil Aviation (UWCA) koji u Jekaterinenburgu želi da proizvodi „Bell-Helikopter“.
„Mi se veoma radujemo tome da u Rusiji izgradimo jedno jako prisustvo“, rekao je vicepredsednik kompanije „Bel“ Patrick Moulay.
Problem je u tome, navodi nemački magazin, što UWCA pripada državnoj firmi „Rostec“ Sergeja Čemesova, za koga se kaže da je blizak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Šef Asocijacije evropskog biznisa u Moskvi Frank Šauf je za „Špigel“ rekao su Amerikanci prvo izvršili veliki pritisak na Evropu da uvede oštre sankcije, a da su oni sami svoju trgovinu sa Rusijom lane povećali.
Tanjug