Шпијунска афера тресе Европу- За кога је радио Данијел М?

БЕРН l Швајцарска Федерална обавјештајна служба није конкретно жељела да коментарише случај Швајцарца Данијела М. (54), који је у петак ухапшен у Њемачкој под сумњом да је шпијунирао њемачке финансијске истражитеље укључене у куповину дискова са подацима особа које избјегавају порез пребацујући новац у Швајцарску.

-Када неко у Швајцарској користи илегалне методе да украде државне или пословне тајне, то је шпијунажа и ми имамо јединицу која се бори против тога, рекао је директор ФИС-а Маркус Зајлер новинарима на конференцији у Берну, преноси Ројтерс.

Зајлер је рекао да је „ФИС активан у земљи и иностранству“, на шта је упитан да ли то укључује и Њемачку.

„Једноставно нећу ништа да кажем“, одговорио је шеф ФИС-а.

Извор Ројтерса из извора у њемачкој влади навео је да је у Берлину министар спољних послова Њемачке Зигмар Габријел затражио од швајцарске амбасадорке Кристин Шранер Бургенер да објасни последња дешавања „у интересу њемачко-швајцарског пријатељства“. Тај извор је казао да је Габријелов замјеник Валтер Линднер јуче по подне примио амбасадора и затражио информације о шпијунском случају, али није навео никакве детаље.

Њемачко Државно тужилаштво је у петак је саопштило да је ухапшен Швајцарац за којег се сумња да је шпијунске активности започео почетком 2012. године, пренио је АФП.

„Федерална полиција је такође претресла неколико стамбених и пословних објеката у и подручје око банкарског центра Франкфурта“, наведено је у саопштењу.

„Велт“ је у недјељу објавио да је мисија Данијела М. била да идентификује њемачке пореске истражитеље који су укључени у куповину дискова са подацима о “пореским преварантима“, за које АФП наводи да су већ раније угрожавали њемачко-швајцарске односе.

Наводи се да је неколико њемачких покрајина од 2006. платило милионске своте анонимним изворима за ове дискове, на којима се налазе листе са рачунима држављана Њемачке у Швајцарској и Лихтенштајну.

У тексту „Велта“ пише да се вјерује да Данијел М. ради за швајцарску обавјештајну службу НДБ и да је био запослен у њемачком финансијском и банкарском сектору.

Спутњик