Списак из Кана, засад, без Кустурице

Emir-Kusturica

АНДРИЋГРАД, КАН I Иако је на претпремијери филма „На млијечном путу“ Емира Кустурице, која је одржана у сриједу увече у Андрићграду, било најављено да ће овај филм премијерно бити приказан у Кану, након јучерашње селекције име двоструког добитника „Златне палме“ није се нашло на списку филмова Канског фестивала.

АФП и други француски медији такође су очекивали овај филм у селекцији, јер су предност имали ранији добитници канских награда, но селектор Тјери Фремо очигледно није мислио тако.

Одлука је пала да се на 69. издању престижног фестивала за „Златну палму“ бори 20 дугометражних филмова.

На том списку, између осталих, налазе се филм „Хулијета“ шпанског редитеље Педра Алмодовара, као и остварења америчких аутора Шона Пена и Џима Џармуша, те браће из Белгије Лика и Жан-Пјера Дардена. Набројане филмове оцјењиваће будно око жирија, којим ће предсједавати аустралијски редитељ Џорџ Милер, творац чувене саге „Побјешњели Макс“.

Више од 1.800 филмова било је предложено за Кански фестивал 2016, који ће отворити нови филм америчког редитеља Вудија Алена „Café sociaty“ с Кристен Стјуарт и Џесијем Ајзенбергом у главним улогама.

Филм осамдесетогодишњег редитеља, чија су остварења и раније отварала Кански фестивал, биће приказан ван конкуренције за „Златну палму“, а да ли ће се на накнадном списку наћи нови филм Емира Кустурице, како је било најављено у Андрићграду, остаје нам да видимо.

Филм је засад приказан у биоскопу „Доли Бел“, а публика је имала прилику да ужива у саги подијељеној у три дијела, која говоре о рату и змији, затим о љубави, док је трећи дио посвећен причи о монаштву.

Урађен је према Кустуричиној приповијетки „У змијском загрљају“, објављеној у књизи „Сто јада“. Овај филм је сниман на Мокрој гори, на средњовјековном граду Клобуку у близини Требиња и у Андрићграду. У филму, осим Кустурице, значајне улоге играју Моника Белучи и Слобода Мићаловић.

Независне новине