Споразум o сарадњи „Беленергa“ из Бјелорусије и ЕПРС

БАЊАЛУКА │ В.д. генерални  директор МХ “Електропривреда Републике Српске” др Жељко Kовачевић и генерални директор компаније ГПО  “Беленерго”  Евгениј Олегович  Воронов потписали су  данас протокол о сарадњи  између ГПО “Беленерго” и “Електропривреда Српске”.

Основни циљ овог Протокола је међусобна сарадња и размјена искустава из свих сегмената  –  производња, дистрибуција и продаја електричне енергије, као и извјестан ниво техничке, економско-финансијске и природно-социјалне изводљивости.

В.д генералног директора Републике Српске, др Жељко Kовачевић са сарадницима је  представио привредној делегацији из Бјелорусије пројекте и стратегију развоја Електропривреде Републике Српске, као и могућности сарадње двије компаније.

„Данас смо донијели одлуку да формирамо заједнички Kомитет. То ће бити  стручна комисија испред Владе Републике Српске, Електропривреде Републике Српске,  ГПО „Беленерго“ из Бјелорусије, њихове Владе,  која ће на основу експертских анализа  и могућности дефинисати и предложити Владама и електропривредама двије земље конкретне облике и  моделе  будуће сарадње. Ми смо данас презентовали пројекте који су од стратешког значаја за ЕРС и за Републику Српску. Захваљујем се  бјелоруској компанији ГПО  “Беленерго”  и господину Евгенију  Олегович  Воронову на интересовању за пројекте које реализујемо и које тек планирамо да градимо, и министру Петру Ђокићу на посвећености у развоју енергетског сектора Републике Српске“, изјавио је в.д генералног директора Електропривреде Републике Српске  др Жељко Kовачевић.

Потписивању протокола присуствовала је привредна делегација из Бјелорусије, министар индустије,енергетике и рударства  Републике Српске Петар Ђокић и Управа МХ „Електропривреда Републике Српске“, Матично предузеће а.д. Требиње.