Спорног сирупа ефералгана нема у БиХ, у Србији повучен из продаје

20151223110458_344084

САРАЈЕВО I Сируп ефералган, који је у Србији повучен из продаје на захтјев произвођача, након што су откривене полиуретанске честице у опреми за паковање, за које се не може тврдити да нису контаминирале производ, по ријечима надлежних није присутан на тржишту Босне и Херцеговине.

„Лијек ефералган нема дозволу за стављање у промет, односно није регистрован у БиХ. Ради се о лијеку чија је активна супстанца парацетамол који дјелује против болова и повишене тјелесне температуре, а на тржиштима је присутан у облику сирупа, али и других облика као што су таблете, супозиторији, шумеће таблете и раствори за инфузију и то од више различитих произвођача“, рекла је Наташа Грубиша, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Тврдње ове агенције смо донекле потврдили и сами позивајући неколико апотека по РС гдје су нам рекли да ефералгана немају ни у облику сирупа, ни шумећих таблета, као и да га никад нису ни имали, те такође да га неће набављати ни у будућности.

Преко Фонда здравственог осигурања РС пацијенти могу да узму чепиће под истим називом, али на њиховим листама лијека у било којем другом облику нема. Ефералган користе искључиво бебе и мала дјеца.
Агенције