Спортска дворана „Невесињка” ускоро ће бити реконструисана

НЕВЕСИЊЕ l Спортска дворана „Невесињка” ускоро ће да буде реконструисана како би се осигурала безбједност за дјецу, која у овом објекту имају часове физичког васпитања, као и за све спортисте који теренирају и посјећују овај спортски објекат.

„Прије свега из безбједносних разлога  донијели смо одлуку  да спортску дворану напокон доведемо у стање које неће угрожавати животе наше дјеце којима служи за потребе физичког васпитања, а користи је и  велики број спортских клубова регистрованих на подручју општине Невесиње, као и многобројни рекреативци, те је неопходно  санирати и реконструисати“, рекао  је начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић

Прецизније, објаснио је да Општина планира извршити санацију ламелиране дрвене конструкције која подразумјева ојачање кровних носача и стубова, демонтажу оштећене ламелиране конструкције и замјену новом, затим реконструкцију кровне конструкције, санацију бочних стаклених стијена, израду простора за котловницу и рјешавање система гријања и вентилације унутар објекта.

Такође, предвиђена је и санација подне конструкције, трибина и вањског уређења, замјена стаклених површина панелима, изградња мокрих чворова, свлачионица и туш кабина.

Објекат је изграђен 1976. године, према пројектној документацији коју је израдила фирма ИК“Криваја “Завидовићи, ООУР Метална Индустрија пројектни биро Сарајево.

В.д. начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Слободан Шиљеговић издвојио је два највећа проблема на дворани -стабилност ламелиране дрвене конструкције, која је угрожена неадекватним одржавањем и атмосферским утицајима, те прокишњавање кровне конструкције објекта и велику површину фасадног стакла на објекту, нетипично за мјесто гдје је надморска висина на нивоу од око 850м.

Спортска  дворана „Невесињка“  изграђена је прије четрдесет година и у протеклом периоду објекат није адекватно одржаван према његовим ријечима.

„Периодично су на објекту спровођене парцијане мјере санације, прије свега на кровној конструкцији, а у периоду од 2007 до 2012 године урађена је санација подне конструкције, мокрих чворова, свлачионица, трибина, бочних панела и проширење објекта измјештањем стаклених стијена на западној страни објекта“, наводи Шиљеговић и подсјећа да је у више наврата рађено на заустављању прокишњавања и то поправком кровног покривача, његовом дјелимичном замјеном, поправком кровних опшива и атика, али које није зауставило прокишњавање објекта.

У  извјештају општинског Одјељења за финансије евидентирана је укупна вриједност изведених радова у износу од 225.668 КМ.

Начелник Авдаловић потврдио је да је у току израда пројектне документације на основу које ће се извршити детаљнија процјена трошкова реконструкције спортске дворане из укупне  масе кредита.

„Кредитним задужењем предвиђено је да се од укупне кредитне масе у пројекат  реконструкције спортске дворане уложи око 800.000 конвертибилних марака“, каже Авдаловић.

„Циљ нам је да напокон спортску дворану реновирамо у потпуности и да буде функционална, што значи да је ријешимо конструктивно, да не представља опасност за нашу омладину, да ријешимо кров да не прокишњава, да се наша дјеца не смрзавају  тамо, што подразумијава како  већи ниво газдовања  тако  и већу одговорност“, констатовао је Авдаловић.

Засигурно  ће овај потез општинске власти имати безрезервну подршку грађана Невесиња који више неће имати разлога за стрепњу док им дјеца бораве у спортској дворани уживајући како у редовним, тако и рекреативним активностима.

Сања Ковач/Општина Невесиње