SRAMOTA ZA SRBIJU Država ne zna kojim je zemljama uvela sankcije

dacic
BEOGRAD | To što Srbija nije ukinula sankcije Iranu čim je to uradila Evropska unija potpuno je neozbiljno za našu diplomatiju i pitam se šta li radi tih hiljadu ljudi zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova.
Ovim rečima je Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador, za „Blic“ prokomentarisao činjenicu da je zvanični Beograd „zaboravio“ da ukine kaznene mere Teheranu.
Srbija je ove sankcije uvela u novembru 2012, sledeći odluku EU koja je htela da primora Teheran na obustavljanje nuklearnog programa, ali kada ih je Brisel u januaru 2014. delimično ukinuo, Beograd to nije učinio.
Aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić je najavio da će sprovesti reviziju svih sankcija koje je Srbija uvela. Kako je rekao, zadužiće saradnike da mu pripreme izveštaj za koje smo se sve restriktivne mere opredelili i kada, navodeći da su snazi i dalje one protiv Irana, Belorusije i Sirije.
Međutim, juče od Dačića nismo uspeli da čujemo o kojim se sve zemljama radi i da li su još na snazi sankcije protiv Obale Slonovače, Zimbabvea i Gvineje.
Odgovor nismo dobili ni od njegovih saradnika u Ministarstvu.
– To bi morala da bude stvar rutine. Zaposleni bi morali jednom nedeljno da referišu ministru šta se dešava na temu odnosa Srbije i zemalja koje su zaduženi da prate – upozorava Predrag Simić.
Kako dodaje, EU ili UN nemaju obavezu, niti im je to posao da nas obaveštavaju kada nekome ukinu sankcije.
Svaka diplomatija to radi za sebe. Predstavnici Srbije u Vašingtonu i Briselu, na primer, treba da šalju izveštaje u MSP, zatim ministar sa kolegijumom donosi preporuku za ukidanje ili uvođenje sankcija, i na kraju Vlada odlučuje o tome. Ne znam šta da vam kažem, neka ih pošalju sve iz Ministarstva lepo kod mene na časove na fakultet, da im objasnim šta im je posao – ogorčen je Predrag Simić.
Blic