Срб: Полиција привела екстремисте АХСП који су блокирали споменик антифашистима

111

СРБ  │ Специјална полиција уз помоћ редовног састава полиције започела је јутрос око 7.30 сати уклањање шатора са јавне површине уз Антифашистички споменик у Србу, у Хрватској, рекао је Хини портпарол Полицијске управе у Задру Елис Жодан.

Полиција је простор око споменика оградила траком, а присутни новинари из више медија могли су са око 100 метара удаљености посматрати догађај у којем су чланови ванпарламентарне екстремно десничарске Аутохтонехрватске странке права (АХСП) пасивно пружали отпор док их је полиција одводила.

Претходно их је шеф локална полицијске станице у Србу замолио да се мирно разиђу и ослободе простор како не би морали да примене силу.

Акција привођења на информативни разговор до оближње полицијске станице трајала је око пола сата, јавила је Хина са места догађаја из Срба, малог личког места у којем је већинско српско становништво, а које сада припада општини Грачац, у задарској жупанији.

Председник АХСП Дражен Келеминец је у тренутку када је улазио у полицијску станицу у Србу на информативни разговор, узвикивао да је ово начин да „се омогући четницима да и даље славе“.

Српско народно веће из Загреба и Савез антифашистичких бораца заказали су за 27. јули на том месту традиционалну прославу Дана устанка народа Хрватске.

Споменик устанку у Србу, рад вајара Вање Радауша, постављен 1951, био је срушен у „Олуји“ 1995, а обновљен је шест година касније.

Отад се код њега окупља више хиљада људи из целе Хрватске, чиме је настављена традиција обележавања почетка масовног устанка против НДХ, устављена после Другог светског рата.

Чланови АХСП су и ранијих година покушали да омету обележавање ове годишњице.

Бета