Срби дочекали Нову на трговима и у кафићима

371510_1
Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар и бројни грађани православне вјероисповјести у поноћ су дочекали Православну Нову годину.
Славило се и широм Српске. Дочек Православне Нове Године организован је у Бањалуци испред Банског двора, односно на платоу Храма Христа Спаситеља. Посјетиоце су забављали учесници Градског тамбурашког оркестра, Великог Народног оркестра и фолклорног ансамбла „Веселин Маслеша“.
Православна Нова година весело је дочекана и у Добоју гдје је, као и за међународну, организован дочек на градском тргу.

Дочек на отвореном није био организован ни у једној општини у саставу града Источно Сарајево, па су се грађани углавном одлучили за прославу у угоститељским објектима.

У Бијељини није било дочека на отвореном, али се славило у угоститељским објектима и у кругу породице.

Дочек Нове године по јулијанском календару, умјесто на Тргу слободе у Требињу, организован је у Спортској дворани „Милош Мрдић“ .

У осталим општинама источне Херцеговине није било организованог дочека православне Нове године.

Брчаци су Нову православну годину дочекали уз богат музички програм код Споменика српским браниоцима. Посљедње скунде старе године са суграђанима је одбројао и предсједник Скупштине Брчко дистрикта Ђорђа Којић након чега је услиједио величанствен ватромет и наставак славља.

Више стотина Зворничана дочекало је Нову годину по јулијанском календару у порти градске цркве у којој је био организован њен дочек.

Православну српску Нову годину Вишеграђани су дочекати уз музику, ватромет, чај и кувану ракију на градском тргу код Ћуприје на Дрини.
Традиционалним ватрометом на Светосавском платоу испред храма Светог Саве тачно у поноћ у Београду је обиљежен почетак Нове године по Јулијанском календару. Ватромету је присуствовао велики број грађана, а претходно је у храму служено благодарење за прошлу и молебан за успешну и благословену Нову 2016. годину.

Више хиљада Новосађана и њихових гостију синоћ је славило на Тргу слободе уз наступ Горана Бреговића и величанствен ватромет.

Весело је било и уз хитове Жељка Јоксимовића који је пијевао на платоу испред студентских домова у Косовској Митровици.

БН ТВ