Срби хрле на грчка острва, никад јефтиније

plaza more

Љетња туристичка сезона је на прагу, а Грци бар што се тиче туриста из Србије не би требало да брину због великог присуства избјеглица на омиљеним острвима.

Само током прошле године у Европу је, из ратом погођених земаља Блиског истока, углавном из Сирије, стигло више од милион избеглица.

Већина, скоро 850.000 њих се европског тла докопала преко грчких острва, најближих турској обали – Самоса, Иоса, Лезбоса, Родоса и других, показују подаци УНХЦР.

У прва два мјесеца ове године, више од 120.000 избјеглица је стигло на грчка острва, а због политике затварања граница крајем фебруара, већи дио њих је, не својом вољом, остао ту и „заробљен“.

Ускоро почиње љетна туристичка сезона и како већина Грка на острвима живи управо од туризма, туристички радници на овим острвима плаше се да би цијела ситуација са избјегличком кризом могла да утиче на њихов посао.

Највише избјеглица је на острвима које се налазе на свега десетак и мање километара од турске обале.

Кроз Лезбос је од почетка кризе прошло више од пола милиона избјеглица, само у јануару ове године више од 30.000 њих.

Иос и Самос су у фебруару примили 13.000, односно 4.000 избјеглица, међутим, грчки туристички званичници сматрају да нема разлога за бригу. Ни српски туристи, који су годинама међу најбројнијим у Грчкој, немају разлога за бригу, тврде за Данас у туристичким агенцијама.

Аранжмани се још од прије Сајма туризма у фебруару продају јако добро, нарочито за сјеверне дијелове Грчке због јефтинијих аранжмана.

Међутим, и продаја аранжмана за грчка острва, тврде, не да није за потцјењивање, већ је продаја ове у односу на прошлу годину скочила за скоро 50 одсто.

“Друмски путеви су проходни и саобраћај се одвија најнормалније, загушења и проблематичне руте су углавном жељезнички путеви. Крит и Родос, који се налазе у понуди Аргуса ове године, немају проблем избјегличких миграција и кампова“, тврде у једној туристичкој агенцији.

У агенцијама тврде да је продаја аранжмана порасла ове године у односу на прошлу за 55 одсто, за острва је интересовање у поређењу са прошлогодишњом сезоном веће и за 50 одсто.

Туристички посленици кажу да су боље попуњена острва сада него прошле сезоне јер су аранжмани јефтинији и једноставно људи више воле да иду на острва.

“Што се тиче кризе са избјеглицама, то не утиче на туризам. Грчка је најпродаванија дестинација ове сезоне јер су се за њу одлучили они који су раније љетовали у Тунису и Египту“.

РТРС