„Срби су патили као и други, ако не и више!“

350519_1

ЊУЈОРК │ Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин рекао је да се Русија залаже да буду истражени сви злочини који су током сукоба у БиХ извршени над свим народима, Бошњацима, Србима и Хрватима, запитавши се треба ли постављати питање ко је од њих страдао више.

Наводећи податак да је више стотина хиљада Срба морало да напусти своје домове, Чуркин је рекао да се може закључити да су Срби патили као други, ако не и више.

Он је додао да се пред регионом и свијетом поставља задатак да се постигне потпуно смиривање ситуације у БиХ, те да би усвајање нацрта резолуције који је изнијела Велика Британија било контрапродуктивно и само водило повећању тензија у региону.

„Тај нацрт је неконструктиван, конфронтативан и политички мотивисан. Садржавао је значајна искривљивања чији је резултат да се кривица за оно што се догодило сваљује само на један народ. Приступ према ком се из свих ратних злочина издваја само један, апсолутно је непримјерен и продубљује ионако подијељено друштво у БиХ“, рекао је Чуркин, преноси „Спутњик“.

Он је подсјетио да је Русија предложила алтернативну, избалансирану варијанту, али да су њени кључни приједлози игнорисани.

„Дијаметрално супротне реакције мултиетничког и мултиконфесионалног друштва само су нас учврстили у увјерењу да такав документ, кад би га усвојили, не би служио миру на Балкану већ би само још више оживио старе ране, осуђујући регион на конзервирање напетости и удаљујући перспективе успостављања трајног мира“, навео је руски амбасадор.

Чуркин је рекао да је такав став изнесен и у писмима званичника Србије и Републике Српске упућеним УН.

Он је упозорио да у ширем контексту у предложеном нацрту не може да се не уочи покушај да се изврши притисак на Бањалуку и Београд.

„Задатак Савета безбједности је да јача мир а не да га уздрмава“, поручио је Чуркин, додавши да историчарима треба оставити да се баве генезом југословенске кризе, а не да се у то уплиће Савјет безбједности.

Британску резолуцију о Сребреници данас је у Савјету безбједности УН блокирала Русија која је уложила вето, уздржане су биле Кина, Нигерија, Ангола и Венецуела, док је преосталих 10 чланица гласало „за“.
Агенције