Srbi u Dubrovniku nisu zaboravili običaje

aaDUBROVNIK | Srbi u Dubrovniku imaju dobre i bratske odnose sa rimokatolicima i muslimanima, žive kao i svi ostali građani i pridržavaju se tradicionalnih božićnih običaja, ističe paroh Dubrovački Slavko Zorica.
On već 12 godina služi u hramu Svetog Blagovještenja u Starom gradu u Dubrovniku i zadovoljan je brojnošću dolazaka na službe, napominjući da preovladava starija populacija, ali da ima i omladine.
„Trudimo se da ih sve molitveno i moralno podržavamo, da bismo u ovom svijetu svijetlili kao hrišćani, jer nam je Bog zapovijedio da se – svijetli svjetlost naša pred ljudima, da ljudi vide naša dobra djela i da proslave oca našega, koji je na nebesima“, kaže paroh.
Uoči Božića, paroh Zorica napominje da se Srbi u Dubrovniku raduju i spremaju za praznik, dolaze na službe i zajedno se vesele sa svojim komšijama, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadaju.
„I pravoslavni i katolici i muslimani pomažu jedni drugima, posjećujemo se i formalno i neformalno, i to je za nas veoma bitno“, kaže paroh Slavica i napominje da „ljubav treba širiti i koračati otvorena srca“.
Predsjednik Srpskog vijeća grada i Srpskog vijeća Županije dubrovačko-neretvanske Milorad Vukanović, koji šezdeset godina živi u Dubrovniku, zadovoljan je položajem Srba i naglašava da nisu građani drugog reda.
„Ovdje ljude žele da se osjećaju kao građani. To je tradicija Dubrovnika“ – kaže Vukanović.
On napominje da Srbi u Dubrovniku nisu zaboravili svoje običaje, da ih se pridržavaju i prenose sa koljena na koljeno.
„Na Badnji dan okitimo kuće bršljanom i hastovinom, priprema se riba i raznovrsna posna jela, idemo u crkvu i sa radošću iščekujemo Božić kada nam dolazi polaznik, rodbina, prijatelji, komšije..“ – ističe Vukanović.
Iako su 1991. godine i on i supruga Slobodana ostali bez posla, Vukanović kaže da se nisu obeshrabrili već da su snagom i voljom nastavili da se bore, pa sa svojim kćerkama uspjevaju da žive lijepo i u slozi.
Baka Bosiljka Vujović rođena je u Bileći, a već više decenija živi u Dubrovniku.
„Ono što je najvažnije jeste da imam vrlo dobar komšiluk. Takav sigurno nigdje ne postoji“, kaže Bosiljka i naglašava da nikada nije imala problema sa svojim sugrađanima.
Crkvenjak Mirko Đurina navodi da se Srbi lijepo slažu sa svima, a da je crkva pravo mjesto sjedinjenja i okupljanja, te da sav teret ulaskom u ovu bogomolju – iščezne.
R.T.