Срби у свијету годишње потроше милијарду евра

konobari sezona radnici

БЕОГРАД │ Највише новца наши грађани оставили су у Грчкој, више од 300 милиона евра. Код нас воле да троше туристи из БиХ, Црне Горе и Словеније.

Срби су прошле године у свету потрошили чак 992 милиона евра, док су страни туристи током боравка у нашој земљи искеширали 945 милиона евра, показују подаци Народне банке Србије.

То значи да су наши људи на путовања, шопинг, пословне ручкове и изласке у иностранству оставили око 50 милиона евра више него што су странци платили одмарајући се у Србији.

Без премца највише новца у 2015. оставили смо у Грчкој. На уживање у лепотама Егејског и Јонског мора, али и на куповину „крпица“, Грцима је током прошле године из српских новчаника исплаћено 313 милиона евра, што је за око 100 милиона више него 2014.

Равно 102 милиона евра Срби су потрошили у Турској, која је на другом месту по одливу пара наших грађана у свет. Иако ни то није занемарива сума, наши туристи су Турцима дали око три пута мање пара него Грцима.

Немачка је на овој листи рангирана на трећем месту, а од нас је зарадила 66 милиона евра, док су Италијани од Срба имали профит од 56 милиона евра за целу 2015. годину.

С друге стране, код нас су највише трошили туристи из Босне и Херцеговине, укупно 140 милиона евра, а затим и гости из Црне Горе и Словеније (погледајте табелу).

Сасвим је занимљиво да су поред људи из региона, у Србији радо остављали „шушке“ и Американци. У поређењу са, на пример, Хрватима, Амери су према Србима били галантнији у 2015. за чак осам милиона евра.

Економиста Драгован Милићевић каже да Србија у последњих неколико година бележи раст потрошње домаћих туриста и пословних људи у иностранству.

„Ми имамо велики одлив српских пара јер се оне троше у другим земљама. Највише новца дајемо на летовање и куповину гардеробе у свету. Међутим, примећујем и да све више пословних људи путује на састанке, ради промоције својих производа, тако да се велики новац и ту потроши“, каже Милићевић.

Према његовом мишљењу, и Србија је све примамљивија странцима.

„Наша земља је постала омиљена дестинација за Британце и Американце. То треба искористити јер је то свет који зарађује много новца и воли да га потроши“, истиче Милићевић.

Економиста Млађен Ковачевић каже да су Грчка и Турска у врху листе земаља где остављамо највише новца зато што већ пар година уназад имају јако повољне цене летовања.

„То нашим људима много значи. Очигледно да и у Србији има доста људи који могу себи да приуште луксузан одмор“, сматра Ковачевић.

Информер