Srbi za članstvo u EU, ali ne odriču se Rusije

20150102140633_281835BEOGRAD | Srbijanski građani simpatiziraju Rusiju daleko više nego Europsku uniju, ali većina ispitanika ipak bi radije da im djeca žive u nekoj od država EU, rezultati su ispitivanja koje je proveo Ipsos Strategic Marketing objavljenog u petak u Beogradu.
Prema Rusiji pozitivno mišljenje ima 52 odsto, a negativno 17 odsto građana.
Prema Uniji se pozitivno izjasnila trećina građana, oko 32 odsto, dok je oko 40 odsto anketiranih izrazilo negativno stajalište.
Istraživanje provedeno u novembru za agenciju Beta pokazalo je da uprkos tome, ni svaki četvrti građanin ili oko 23 odsto, ne bi volio da mu dijete živi u Rusiji, dok bi se za Europsku uniju oprijedijelilo čak 70 odsto ispitanika.
Ti podaci u Strategic Marketingu povezuju se s koristima koja se očekuju od pristupanja Srbije EU poput porasta zaposlenosti, razvijenije infrastrukture, bolje zaštite ljudskih i manjinskih prava.
Na referendumu o članstvu u EU „za“ bi se izjasnilo 54 odsto građana, a 25 odsto glasalo bi protiv.
Građani Srbije smatraju da će sljedeća zemlja iz regije koja će postati članica Europske unije biti Crna Gora, 38 odsto, dok 27 odsto smatra da će to biti Srbija, a zatim će, po mišljenju ispitanika, slijediti Makedonija, pa Kosovo i zadnja Bosna i Hercegovina.
Fena