Срби за којима трага читав свијет

20150712104225_315095
По наредби домаћих судова, тренутно се трага за више од 1.000 Срба, док је отприлике исто толико држављана Србије на потјерницама других држава.

“Срби, за којима је код нас расписана међународна потјерница, уточиште од закона су потражили бегом у иностранство. С друге стране, половина наших држављана, за којима су потјернице расписале друге државе, вратила се у Србију. Њих овдје штити закон по коме Србија не изручује своје држављане, и они овде слободно живе, користе своје исправе иако су под потјерницом Интерпола. Међутим, чим би изашли из Србије, били би ухапшени и изручени земљи која их тражи. Доста „одбјеглих“ Срба крије се и по „трећим“ земљама, углавном у онима где имају најразвијенији криминални бизнис, и тамо користе лажна имена, фалсификована документа… – каже за „Блиц“ извор из МУП Србије.

У Словенији преваре

Највише Срба је под потјерницом Србије, затим земаља из региона, највише из Хрватске, која држи активним потјернице за „ратне злочине против цивилног становништва“, затим Словеније, која доста наших држављана тражи због крађа и превара. Крађе, преваре, убиства, покушаји убиства, шверц дроге, па чак и сексуално злостављање дјеце су најчешћа кривична дјела која стоје у опису „Интерпол мост wантед“ расписаним за српским држављанима. Већина од њих пунила је ступце домаћих, али и свјетских медија.

Почуча И Курак

Радомир Почуча, бивши портпарол ПТЈ, и Мирослав Курак, некадашњи припадник ДБ, само су посљедњи на листи познатих Срба. За Почучом је потјерница расписана због неодазивања на позиве суда на коме се против њега водио поступак за угрожавање сигурности „Жена у црном“. Још прије расписивања потјернице, Почуча је побјегао на ратиште у Украјину, гдје је недавно под мистериозним околностима ухапшен, а по евентуалном повратку у Србији, чекало би га хапшења и за ново кривично дјело: ратовање у иностранству. И Мирослав Курак је из Србије побјегао прије расписивања потјернице због учешћа у убиству Славка Ћурувије. Он се годинама крије у Танзанији, гдје се бави професионалним ловом на крокодиле, биволе, нилске коње…

Момци из Бразила

Срби су бројни на листама свих европских земаља у које морским путем стижу огромне количине кокаина: Шпанија, Холандија, Италија, Грчка…

Интересантно је да последњих година власти Бразила на своје потјернице све чешће стављају наше држављане. Међу њима су одбегли припадници клана Горана Нешића Циге, главног бразилског сарадника Дарка Шарића. На потерницама Интерпола је и 13 Шарићевих одбеглих сарадника, од којих је најпознатији Родољуб Радуловић звани Миша Банана.

Пљачкашка група „Пинк пантер“ годинама је на врху Интерполових потерница, а одмах за њима су криминалне групе које се баве шверцом кокаина.

Тражи их више држава
Неколико Срба налази се на потерницама више држава. Тако је Љубиша Линдо, припадник криминалне групе Милана Зарубице, ухапшен 2013. у Србији због избегавања затворске казне. Истовремено, за њим је потерницу Интерпола расписала и Италија, такође због дроге.
Агенције