Srbi za odlaganje ili bojkot glasanja

376363_1

 

PRIŠTINA │ Predstavnici Srba u parlamentu u Prištini najverovatnije će ili bojkotovati današnju sednicu na kojoj bi trebalo da se bira novi kosovski predsednik ili će tražiti odlaganje glasanja.

Gotovo u potpunosti je isključena opcija da poslanici Liste „Srpska“ podrže bilo kojeg od dva kandidata vodeće albanske Demokratske partije Kosova, a to su Hašim Tači i Rafet Rama.

Predstavnici „Srpske“ imali su u četvrtak konsultacije sa albanskim koalicionim partnerima, kao i sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, kako bi razmotrili dalje korake i doneli odluku u najboljem interesu srpskog naroda.

Predsednik Liste „Srpska“ i šef poslaničkog kluba u kosovskom parlamentu Slavko Simić, posle sastanka sa Đurićem u Goraždevcu, poručio je da će definitivna odluka biti doneta uoči zasedanja zakazanog za danas u 11 sati, ne želeći da precizira hoće li uopšte prisustvovati sednici:

„Nijedan naš poslanik ne vodi se logikom sopstvenog interesa. Lista „Srpska“ je jedinstvena i odluku ćemo doneti u interesu srpskog naroda na KiM, uz konsultacije sa Beogradom, ali i sa koalicionim partnerima u Prištini.“

OPOZICIJA POZIVALA NA RAZGOVOR

Simić je rekao da su poslednjih dana predstavnici albanske opozicije, koja Srpsku listu naziva ilegalnom, pokušali da s njima kontaktiraju:

„Nismo na to pristali dok opozicija ne promeni stavove kada je reč o sprovođenju Briselskog sporazuma, čiji je ključni element formiranje Zajednice srpskih opština, a koja je od vitalnog značaja za život srpskog naroda.“

Večernje novosti