Srbija danas obilježava Dan državnosti

 

036334BEOGRAD | Ovaj dan se obilježava 15. februara, na dan početka Prvog srpskog ustanka za oslobođenje od Turaka u Orašcu 1804. godine, kao i proglašenja prvog srpskog Ustava iz 1835. godine.
Predsjednik Tomislav Nikolić položiće vijenac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, nakon čega će u Domu Vojske Srbije u centru Beograda otkriti spomen-obilježje „Oko sokolovo“ sa likom srpskog ratnika izviđača Dragutina Matića.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić , povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, položiće vijenac na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava.
Na Sretenje 1804. godine održan je Zbor u Orašcu kojim je počeo Prvi srpski ustanak, zbog čega taj dan i određen za Dan državnosti Srbije.
OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI I U KONZULATU SRBIЈE U BANJALUCI
Generalni konzulat Srbije u Banjaluci obilježiće Dan državnosti Srbije „Gala koncertom“ i takmičenjem u najboljem učeničkom literarnom radu o temi „Srbiji za rođendan“. „Gala koncert“ biće održan u kulturnom centru Banski dvor.
Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić pozvao je predstavnike vlasti, političkih partija, te ličnosti iz javnog, kulturnog i vjerskog života Republike Srpske da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje Dana državnosti Srbije.
RTRS