Srbija ipak zatražila veto od Rusije?

348752_1
BEOGRAD | Rezolucija o Srebrenici koju je Velika Britanija pripremila za ustajanje u SB UN verovatno neće ući u proceduri glasanja.

To su beogradskom listu rekli diplomatski izvori bliski Vladi Srbije, a u sedištu UN u Njujorku je rečeno da nije izvesno da će se o rezoluciji izjašnjavati Savet bezbednosti.

„Uporno plasiranje jedne rezolucije čiji tekst u prethodnim konsultacijama nailazi na otpore često ne bude ni stavljen na glasanje“, rekli su za Danas diplomatski izvori bliski Vladi Srbije.

Kako je Danasu rečeno u UN, neizvesno je da li će se rezolucija naći pred Savetom bezbednosti ili Generalnom skupštinom. „Dokumente koje usvoji SB imaju obavezujuću snagu za zemlje članice Ujedinjenih nacija za razliku od onih koje usvoji Generalna skupština“, objašnjeno je našem listu u UN.

Međutim, diplomatski izvori iz Vlade Srbije tvrde za Danas da, ukoliko se rezolucija ne pojavi pred SB UN, to ne znači da će se naći u Generalnoj skupštini na usvajanje.

„Ne znači uopšte da će se ići na GS UN. Pripreme za to su još teže od SB UN. Treba imati u vidu da Velika Britanija nije, kao bivša država kolonizator, nimalo omiljena na UN sceni“, tvrde sagovornici Danasa.

Oni napominju da je Srbija već neformalno tražila od Rusije da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN.

„Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće i formalan zahtev ministarstvu spoljnih Ruske Federacije da stavi veto na rezoluciju o srebreničkom genocidu u SB UN“, tvrde za Danas diplomatski izvori bliski Vladi Srbije.

U tom dopisu koji će Ministarstvo spoljnih poslova uputiti Rusiji biće razložen stav srpske vlade o protivljenju usvajanju rezolucije o Srebrenici, uz konstataciju da takav dokument ne doprinosi pomirenju i stabilnosti u regionu. Uz to, tvrde Danasovi sagovornici, biće zatraženo da Rusija uloži veto u SB UN.

Upitani da li su onda istiniti navodi pojedinih beogradskih listova o tome da Rusija ima spisak uslova koji bi u tom slučaju bili ispostavljeni Srbiji, sagovornici Danasa upućeni u događaje i namere državnog vrha u vezi sa srebreničkom rezolucijom to demantuju. Oni tvrde da bi Rusija svakako uložila veto na taj dokument jer se principijelno protivi „takvoj politici EU i SAD“.

Prema njihovim rečima, ni Kina, država članica Saveta bezbednosti UN, nema pozitivno mišljenje o tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu. Međutim, kako kažu, neće biti potrebe da i oni reaguju jer je zbog protivljenja Rusije već prilično jasna situacija da rezolucija ne može da prođe SB UN.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija protivi tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu, uz isticanje da Srbiju niko nije ni pitao za mišljenje. On je, međutim, na konferenciji za novinare krajem prošle nedelje rekao da Srbija nije tražila veto od Rusije, ne precizirajući da li će to ipak učiniti.

Pojedini mediji spekulišu da je pre obraćanja novinarima, Vučić na sednici Vlade Srbije tražio od ministara pojedinačno da kažu da li se slažu sa rezolucijom o Srebrenici. Dok pojedini izvori tvrde da je neslaganje bilo jednoglasno, dotle se u medijima pojavljuje spekulacija da su tri člana Vlade podržali rezoluciju.
B92