Србија једина у свијету има минерал јадарит!

Резерве минерала јадарита у налазишту код Лознице су процијењене на 136 милиона тона, рекла је менаџерка за спољне послове компаније Рио Тинто Јелена Алексић.

Пројекат „Јадар“ би могао да се реализује од 2023. године, изјавила је Алексићева на Седмој међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији „Покретачка снага за економски развој“, на панелу о изазовима у реализацији рударских и геолошких пројеката у Србији.

Предузеће Рио Сава експлорејшен, који је у власништву компаније Рио Тинто, истражује налазишта код Лознице, а нови минерал добио је назив по долини ријеке Јадар, гдје је и пронађен.

– То лежиште представља значајан извор јадарита и, званично, резерве тог минирала су на крају 2016. године процијењене на 136 милиона тона – рекла је Алексићева.

Додала је да је тај пројекат у фази испитивања претходне оправданости и да би могао да се реализује од 2023. године ако буду испуњени сви услови.

Тим српских и америчких геолога запослених у компанији Рио Тинто открио је у близини Лознице лежиште које садржи минерал јадарит и долина ријеке Јадар у Србији је и даље једино мјесто на свијету на коме је минерал пронађен.

Та компанији, која спада у свјетске лидере по експлоатацији руда, обавља обимне активности у околини Лознице, гдје у оквиру пројекта Јадар, врши истраживања јединствене минералне композиције руде литијума. Пројекат Јадар, под окриљем компаније Рио Тинто Минерали, представља значајно лежиште литијума и бора свјетске класе и могао би да задовољи 10 одсто свјетских потреба.

Јадар се сматра једним од највећих налазишта литијума на свијету. Најлакши метал на планети има широку лепезу примјене у изради производа, од којих се издвајају батерије за хибридна и возила на електрични погон.

Налазиште садржи и бор, који је основни састојак при изради стакла отпорног на топлоту, стаклених влакана, керамике, ђубрива, детерџената, средства за заштиту дрвених површина, као и у изради многих других производа који се користе у домаћинству и у комерцијалне сврхе.

Танјуг