Srbija na prvom mjestu po upotrebi antibiotika

lekovi-foto-ap-1383737529-392997
BEOGRAD | Srbija je na prvom mestu po upotrebi antibiotika u Evropi sa 1.500 prepisanih recepata na 1.000 dece godišnje, što je četiri puta više nego u Evropskoj uniji.
Lečenje dece je kompleksno i zato je neophodno što pre uvesti obavezne terapijske protokole u primarnu praksu.
Ovo je samo jedna od tema koja će biti predstvaljan na predstojećem Evropskom kongresu za razvojnu perinatalnu i pedijatrijsku farmakologiju. Od 23. do 26. juna Beograd će prvi put biti domaćin svetskim stručnjacima iz oblasti dečje farmakologije. Tokom ta tri dana učesnici će biti u prilici da prisustvuju predavanjama 50 eminentnih stručnjaka iz celog sveta, poput Argentine, Novog Zelanda, Australije, SAD…
Prof. dr Milica Bajčetić, predsednica Evropskog udruženja dečijih farmakologa i domaćin ovog kongresa kaže da pedijatri u Srbiji, u poslednje tri godine, deci su propisivali antibiotike onda kada to nije bilo neophodno.
Tako je čak 76 odsto mališana dobilo pogrešan lek. To su podaci prve studije o upotrebi antibiotika na recept kod dece u našoj zemlji. Autor je dr Bojana Božić iz Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta, a rezulati istraživanja biće predstavljeni na kongresu.
Reč je o alarmantno visokoj potrošnji antibiotika u Srbiji u odnosu na druge evropske zemlje. Rezultati pokazuju da je svako drugo dete primilo makar jedan antibiotik tokom godine, a svako peto tri ili više.
„Ukoliko su preopterećeni, lekari pokleknu pod pritiskom roditelja. Oni insistiraju da im deca što pre ozdrave kako bi se vratili uobičajenim obavezama. Protokolom bi trebalo da lekari dobiju jasnije smernice, pa više neće moći da se kriju iza navodnog insistiranja roditelja da dete leče antibioticima“ – ističe prof. dr Bajčetić.
Blic