Srbija obilježava Teslin rođendan

BEOGRAD l  Beogradu će danas nizom manifestacija biti obilježen rođendan velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, jednog od najpoznatijih svjetskih naučnika u oblasti elektrotehnike.

Muzej „Nikole Tesle“ i Muzej nauke i tehnike, povodom dana rođenja Tesle 10. jula 1856. godine pokloniće svim građanima besplatn ulaz, uz odgovarajući program.

U Galeriji „Čubrilo“ na Gardošu biće otvorena izložba „Fotografije iz Teslinog albuma“.

Rođendan se obilježava u okviru manifestacije „Tesla dani 2018“ koja već peti put u čast Tesle organizuje razne programe u gradovima Srbije.

Nikola Tesla rođen je 28. juna 1856. godine po starom, odnosno 10. jula po novom kalendaru u Smiljanu u Lici, kao četvrto od petoro djece srpskog pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine.

Bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svjetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Nikola Tesla je umro na pravoslavni Božić 7. januara 1943. godine, a sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara, u sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom uz zvuke Šubertove „Ave Marije“ i srpske tradicionalne pjesme iz Prvog svjetskog rata „Tamo daleko“.

Svega dva mjeseca kasnije Tesla je, po želji nasljednika Save Kosanovića, ekshumiran i kremiran, a pepeo je čuvan u rozarijumu na njujorškom groblju sve do 1956. godine.

Poslije Kosančićeve smrti, njegova rođaka Milica Trbojević prenijela je Tesline ostatke u Beograd i izrazila želju da se čuvaju u Muzeju, gdje se nalaze i danas.

Srna