Srbija odobrila izručenje Veljka Marića Hrvatskoj

577001_1_fBEOGRAD | Veljko Marić, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, biće izručen Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.

Kako je rečeno u Apelacionom sudu u Beogradu doneto je rješenje prema kojem se odobrava transfer Marića Hrvatskoj, u kojoj će nastaviti da služi zatvorsku kaznu, piše Blic.

Hrvatski veteran Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila počinjen 1991. godine u selu Rastovac kod Grubišnog Polja.

Marić je u pritvoru u Srbiji od 18. aprila 2010. kada je po nalogu srpskog Tužilaštva za ratne zločine uhapšen na graničnom prelazu s Bugarskom.

Optužnica, koja je podignuta u avgustu 2009. godine Marića tereti da je ‘’kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija – 77. samostalnog bataljona Grubišno Polje, prilikom akcije „čišćenja“ sela Rastovec 31. oktobra 1991. u uniformi i naoružan ušao u kuću porodice Sljepčević gdje je u Petra Sljepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške, u prisustvu njegove supruge Ane.

Marić, koji već pet godina služi kaznu u Srbiji, nedavno je rekao za Večernji lista da želi da mu se omogući odsluženje kazne u Hrvatskoj.

„Tim političkim igrama, tom prljavom vešu koji se pere preko mojih leđa, trebalo bi konačno da dođe kraj. To je sramota. Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me premjeste na odsluženje kazne u Hrvatskoj. Što se tiče tog drugog postupka, htio bih da mi se omogući pravedno suđenje u Hrvatskoj pa, ako sam kriv, ležaću u svojoj zemlji“, rekao je tada Veljko Marić.

Upravo je ovaj slučaj bio povod za zahlađenje odnosa izmneđu Hrvatske i Srbije.

Zvanični Zagreb je u Briselu vršio pritisak da se Srbija primora da izmjeni odredbe zakona po kome se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije.
Agencije