Србија прва у региону, БиХ нема на листи

3816260_1

Њемачка је без премца најутицајнија европска држава, док Србија заузима 19. мјесто, наводи европско издање сајта Политико, који је листу начинио поредећи утицај лидера земаља и амбасадора у ЕУ.

Политико је у листу уврстио и чланице ЕУ и државе кандидате за чланство, а редосљед је утврдио комбинујући утицај лидера држава и амбасадора у ЕУ, који представљају везу између Брисела и престоница, стабилност влада, јасну стратегију и „сирову снагу држава“.

Кључни фактор при састављању те ранг-листе, наводи Политико, јесте растући утицај лидера посљедњих година, али и значај улоге амбасадора који припремају сусрете и „одржавају дипломатију у животу“ између таквих сусрета.

За српског премијера Александра Вучића, Политико наводи да се добро котира као човјек са којим ЕУ може да рјешава проблеме, па је Србија рангирана боље од бројних чланица Уније, укључујући Хрватску, Словенију, Португалију, Бугарску и Румунију.

Анализа показује и како је земља рангирана, као и да ли је њено кретање на листи позитивно, неутрално или негативно, на основу очекиваних догађаја у наредним мјесецима, објашњава се на сајту.

Прогноза за Србију је, тако, оцењена као неутрална, а највећу препреку за даљи напредак Србије представља Хрватска, оцјењује портал.

Међу лидерима, њемачка канцеларка Ангела Меркел је без премца, наводи Политико.

Велика Британија је, по утицају, друга држава ЕУ, сматра Политико, Француска је на трећем, а Италија на четвртом мјесту.

Мађарска је на шестом мјесту, док је премијер Виктор Орбан описан као политичар са дугорочном стратегијом.

Хрватска се налази на 30. мјесту те листе, при чему ће настојања Загреба да блокира европски пут Србије изазвати негативне посљедице и губитак утицаја, наводи Политико. Румунија се налази на 27. мјесту, Бугарска мјесто иза, док се Грчка налази на 11. мјесту.

Од кандидата за чланство, од 31. до 33. мјеста налазе се Црна Гора, Македонија и Албанија.

Босна и Херцеговина није ушла на листу.

Тањуг