Србија све сигурнија за бизнис

radnici

БЕОГРАД | Од високоризичне земље, Србија је постала земља умереног ризика за пословање. Тако су одлучили стручњаци бонитетске куће „Дан и Бредстрит“, који су Србији повећали рејтинг због многобројних позитивних економских кретања и политичке стабилности.

Рејтинг, иначе, открива ризик пословања у некој земљи, као и то колико је одређена држава ефикасна у плаћањима према иностранству и колико се инвеститорима исплате улагања у њој. У групи земаља умереног ризика, осим Србије, налазе се и Хрватска, Бугарска, Мађарска, Македонија и Албанија, као и Италија, Кипар, Португалија и Турска. Нижи рејтинг од Србије у региону има Босна и Херцеговина.

У свом извештају кућа „Дан и Бредстрит“ наглашава да се у Србији највећи прилив девиза очекује од извоза, где је у фебруару забележен годишњи раст од 15,8 одсто.

Стручњаци ове бонитетске куће процењују да ће у Србију ући око две милијарде евра страних директних инвестиција због великих приватизација и инвестиција ове године. Не заборављају ни новац који шаље српска дијаспора, а који у ПДВ учествују са око 10 одсто. Очекује се већи одлив капитала из Србије „услед сервисирања државног дуга, раздуживања банака, повраћаја средстава од страних инвеститора и илегалних одлива“.

Како оцењују у „Дан и Бредстриту“, најстаријој бонитетеској кући у свету с традицијом од 175 година, по индексу перцепције корупције у 2015. години Србија је на 71. месту у свету. Они сматрају да се Влада суочава са тим проблемом, али да би та борба требало да се фокусира на то да се инвеститорима додатно олакша пословање јачим везама с државним институцијама и бржим и једноставнијим административним процедурама.
Вечерње новости