Србија: Усвојен Тијанин закон

497773_tijanajuric1406415018541323_f
БЕОГРАД │ Скупштина Србије усвојила је данас измјене Закона о полицији које предвиђају да потрага за несталим лицима почиње без одлагања одмах по пријави нестанка.
Измењени закон, у јавности познат као „Тијанин закон“, ступиће на снагу наредног дана од објављивања у Службеном гласнику, а полиција ће убудуће бити обавезна да у случајевима нестанка лица без одлагања користи расположиве мјере и радње и то одмах по пријави нестанка.
То би требало да обезбиједи ефикасност полицијских истрага отмица и нестанка малољетника, што је и био захтјев предлагача „Тијаниног закона“.
Измјене Закона о полицији, за које је гласало 183 посланика, док је један био против, требало би да доприносу правној сигурности јер омогућавају ефикаснију организацију МУП и поступање у случајевима пријаве нестака лица, као и хитно реаговање у ситуацијама повећаног ризика.
Предвиђено је да министар, на приједлог директора полиције, у таквим ситуацијама и догадајима налаже извршавање задатака прилагођених насталим потребама.
Специјалне јединице ПТЈ и САЈ биће спојене у нову специјалну јединицу полиције која ће задржати назив САЈ, а у којој ће се наћи најбољи који прођу психофизичке провјере, а јасно је дефинисано које су то специјалне и посебне јединице, и услови за њихово ангажовање.
Посебне јединице полиције су Жандармерија, Јединица за обезбијеђење личности и објеката и Хеликоптерска јединица, а у Полицијској управи за Београд – Полицијска бригада.
Измјене закона предвиђају стварање сектора за људске ресурсе и за стратешко планирање, међународну сарадњу и европске интеграције с обзиром на обавезе из поглавља 24 у преговорима са ЕУ.
Детаљније је разрађена одредба о безбједносној провјери, а предвиђено је да се она врши и на основу захтјева другог органа.
Агенције