Srbijo pomozi „Albanci nas progone sa Brezovice“

596141_brezovica-03-reuters-rtr3dogk_f

BREZOVICA |  Brezovica je srce Sijerinske Župe i, ako se ne zaustavi njena prodaja, s njom će se prodati i 15.000 Srba koji vekovima na tim prostorima žive od te planine.

– Ako nam i nju uzmu Albanci, onda nam života ovde više nema, a država Srbija neka se spremi da primi nove izbeglice sa Kosova – kaže za „Blic“ Dimitrije Đorić, jedan od Srba koji strahuje da je privatizacija Brezovice perfidno osmišljen projekat Prištine kako bi se i ono malo Srba što je ostalo na Kosovu proteralo sa svojih ognjišta.

Da stvar bude teža, njihova sudbina nije u rukama Albanca već Srbina, Bratislava Nikolića, gradonačelnika Štrpca, koji po koalicionom sporazumu sa Albancima jedini ima pravo veta u Međuministarskoj komisiji, telu koje može da zaustavi najavljenu privatizaciju Skijaškog centra „Brezovica“.

Skijališta: Ne damo naše
U Skijalištima Srbije, koja upravljaju Ski-centrom „Brezovica“, kažu da se neće tako lako odreći svoje imovine.
– Ski-centar „Brezovica“ formiran je kao naše zavisno preduzeće 2008. i otad je tamo uloženo 1,6 miliona evra. Imovina pripada državi Srbiji i nalazi se na teritoriji opštine Štrpce. Smatramo da je raspolaganje tuđom imovinom na ovaj način od kosovskih vlasti nedopustivo, a ukoliko dođe do uzurpacije naše imovine, Vlada Srbije će povući pravne poteze – kažu u Skijalištima Srbije.

Ukoliko Nikolić to ne uradi, uskoro bi iz ruku Skijališta Srbije, koji upravljaju ovim kompleksom, „Brezovica“ mogla da pređe u ruke francusko-andorskog konzorcijuma „Kompanidi Alpi“.

Ta korporacija je dobila koncesiju i trebalo bi da sruši postojeće objekte na toj planini i počne izgradnju novog ski-centra u koji će uložiti 400 miliona evra i otvoriti blizu 3.000 radnih mesta. A upravo su ta radna mesta i sporna za žitelje Sijerinske Župe, jer im niko ne garantuje da će na njima raditi Srbi.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, za „Blic“ kaže da je to najneizvesniji deo te transakcije.

– Nemamo garanciju da će ta investicija biti dobra za srpsku zajednicu. Ta odluka je u rukama SO Štrpce i gradonačelnika te opštine. Najveća odgovornost je na njima, jer oni treba da sagledaju sve prednosti i nedostatke – kaže Stojanović.

Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, kaže za „Blic“ da Srbija neće dozvoliti da kosovske vlasti bez dogovora sa Srbima prodaju „Brezovicu“.

Brojke

178 ljudi radi u turističkom kompleksu „Brezovica“
300 hektara zemljišta ima ski-centar
3 hotela
5 žičara
400 miliona evra uložiće francusko-andorski konzorcijum
3.000 radnih mesta najavili da će otvoriti

– Vlada će biti uz svoj narod na Brezovici i neće dozvoliti da mu se nanese šteta. Obavestili smo međunarodne organizacije i potencijalne investitore da nismo protiv privatizacije, ali da se moraju poštovati interesi srpske zajednice i imovina Srbije – kaže Đurić.
Dimitrije Đorić, međutim, smatra da je trebalo ranije da se reaguje.
– Mi potpisujemo peticije, ali od toga izgleda nema ništa. Šuška se da je plan da se ovde nasele Albanci i da se oni zaposle, a to je način da se mi oteramo sa svojih ognjišta. Tako će promeniti etničku strukturu stanovništva i oteraće nas mirnim putem jer bombama nisu uspeli – rezignirano kaže Đurić.

Da li će tako biti i da li će gradonačelnik Bratislav Nikolić dati zeleno svetlo za privatizaciju „Brezovice“, kojom će se izgubiti 300 hektara srpske zemlje, juče nismo uspeli da saznamo jer se Nikolić nije javljao na telefon.
Blic