Srbiju ucjenjuju Kosovom

347786_1
VAHAU | Premijer Aleksandar Vučić rekao je na Evropskom forumu Vahau, u Austriji, da Srbiju ucjenjuju Kosovom.
Vučić je istakao da je prioritet Srbije da očuva stabilnost u regionu, jer sve preduzete ekonomske mjere neće pokazati rezultate bez očuvanja regionalne stabilnosti, te kritikovao što pojedine zemlje Beograd ucjenjuju Kosovom.
Premijer Srbije je u govoru na Evropskom forumu Vahau, u Austriji, upozorio da je po pitanju stabilnosti regiona dosta zabrinjavajućih signala, te događaja koji su mnogo veći problem od onog između Srba i Albanaca.
Ipak, ukazao je, Srbiju ucjenjuju Kosovom.
„Skrinig proces je završen, ali i dalje nije otvoreno niti jedno jedino poglavlje, jer neke zemlje u Evropi čekaju da se završe neke stvari oko Kosova“, primijetio je Vučić.
On je ukazao da je poslije Briselskog sporazuma u dijalogu sa Prištinom potpisano još niz dogovora, navodeći kao primjer dogovor o pravosuđu, koji je, kako je rekao, bio teži za Srbiju od Briselskog sporazuma.
„Posebno me zabrinjava jedna stvar, a to je regionalna stabilnost, u koju je Srbija mnogo investirala“, istakao je premijer.
On je u prilog tome podsjetio da je nedavno u Makedoniji, na sedam sati udaljenosti od Srbije, poginulo 28 ljudi, te primijetio da bi želio da vidi više stabilnosti u Bosni i Hercegovini.
„To su veći problemi od onog između Srba i Albanaca, iako je taj odnos veoma kompleksan i nije lako definisati i rešiti sve probleme“, podvukao je on.
Takođe je kritikovao neumjesne izjave pojedinih političara iz susjedstva, rekavši da je Srbija imala najmanje „glupih izjava u regionu“, te ukazujući da je na Balkanu, kao što se vidjelo, potrebna samo jedna inicijalna kapisla da dođe do sukoba.
Agencije