Средином марта ватрогасци селе у нови модеран објекат

ТРЕБИЊЕ │ Радови на изградњи новог ватрогасног дома у Требињу примичу се завршној фази, а већ би до 10. марта требало да буду адаптиране приземне просторије објекта за премијештање возила и ватрогасне опреме, потврдио је за Радио Требиње Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња.

Он је појаснио да ће ових дана бити завршено и бетонирање горње плоче, чиме ће се створити услови за почетак унутрашњих занатско-грађевинских радова.

„Планирали смо да од 10. до 15. марта преселимо Територијалну ватрогасну јединицу са возилима и опремом у нове просторије. Горњи спрат би по динамичком плану требало да буде завршен до половине априла, са канцеларијама, сервисним и собама за вјежбе, боравак и одмор. Циљ је да се до почетка сезоне пожара ватрогасни дом буде употпуности стављен у функцију“, истиче Рикало, подсјећајући да је пресељење требињске ватрогасне јединице услов и за рушење старог објекта те почетак градње Палате правде на локацији гдје су ватрогасци још смјештени.

Он додаје да је нови објекат пројектован по највишим стандардима у ватрогасној дјелатности, а градску касу укупно ће коштати 1,1 милиона КМ.

Рикало подсјећа за Радио Требиње да је због висине инвестиције првобитно било планирано да се објекат гради фазно, од чега се у међувремену одустало – а преко Скупштине града донесена је одлука да сви грађевински радови заврше одмах, а само би финасирање пројекта ишло сукцесивно: у три буџетске „рате“.

„Преко јавне набавке нашли смо извођача радова који је пристао на такве услове. Дакле, објекат ће бити грађевински завршен ове, а комплетна финансијска конструкција затворена са буџетом 2019. године“, појашњава Рикало, додајући да овај модел финансирања обезбјеђује да се за Требиње капиталан пројекат реализује – без превеликих оптерећења буџета на годишњем нивоу.

Р.С.