Sredinom marta vatrogasci sele u novi moderan objekat

TREBINJE │ Radovi na izgradnji novog vatrogasnog doma u Trebinju primiču se završnoj fazi, a već bi do 10. marta trebalo da budu adaptirane prizemne prostorije objekta za premiještanje vozila i vatrogasne opreme, potvrdio je za Radio Trebinje Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja.

On je pojasnio da će ovih dana biti završeno i betoniranje gornje ploče, čime će se stvoriti uslovi za početak unutrašnjih zanatsko-građevinskih radova.

„Planirali smo da od 10. do 15. marta preselimo Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu sa vozilima i opremom u nove prostorije. Gornji sprat bi po dinamičkom planu trebalo da bude završen do polovine aprila, sa kancelarijama, servisnim i sobama za vježbe, boravak i odmor. Cilj je da se do početka sezone požara vatrogasni dom bude upotpunosti stavljen u funkciju“, ističe Rikalo, podsjećajući da je preseljenje trebinjske vatrogasne jedinice uslov i za rušenje starog objekta te početak gradnje Palate pravde na lokaciji gdje su vatrogasci još smješteni.

On dodaje da je novi objekat projektovan po najvišim standardima u vatrogasnoj djelatnosti, a gradsku kasu ukupno će koštati 1,1 miliona KM.

Rikalo podsjeća za Radio Trebinje da je zbog visine investicije prvobitno bilo planirano da se objekat gradi fazno, od čega se u međuvremenu odustalo – a preko Skupštine grada donesena je odluka da svi građevinski radovi završe odmah, a samo bi finasiranje projekta išlo sukcesivno: u tri budžetske „rate“.

„Preko javne nabavke našli smo izvođača radova koji je pristao na takve uslove. Dakle, objekat će biti građevinski završen ove, a kompletna finansijska konstrukcija zatvorena sa budžetom 2019. godine“, pojašnjava Rikalo, dodajući da ovaj model finansiranja obezbjeđuje da se za Trebinje kapitalan projekat realizuje – bez prevelikih opterećenja budžeta na godišnjem nivou.

R.S.