Средњошколци за стогодишњицу ослобођења

Поводом Дана ослобођења Требиња, који је ове године у знаку великог јубилеја – стогодишњице побједе у Првом свјетском рату и уласка српске војске у наш град данас су и ученици Центра средњих школа приредили пригодан програм.

Евелина Дучић, професор српског језика и књижевности у Медицинској и Економској школи, каже да су ђаци имали жељу да дају свој скроман допринос обиљежавању овог великог дана.

„Припремили су стихове који говоре о страдању у Првом свјетском рату и наравно нису могли заобићи нашег пјесника, па су кренули од Јована Дучића и његове двије пјесме – ‘Аве Сербиа’ и ‘Молитва’.  Затим, пјесму Рајка Петрова Нога ‘Нека пада снијег Господе’ и на крају монументалну пјесму Милутина Бојића – ‘Стојте, галије царске’”, каже професорица Дучић додајући да су ученици сами креирали и плакат за програм у холу Центра средњих школа.

Она је додала да су ученици касно дошли на идеју па је припрема трајала десетак дана, али и да је важна жеља дјеце – да памте догађаје из историје свог народа и да то обиљежавају, као што су и раније увијек били спремни да дају свој допринос актуелним догађањима у граду.

С.П.