Srednjoškolci za stogodišnjicu oslobođenja

Povodom Dana oslobođenja Trebinja, koji je ove godine u znaku velikog jubileja – stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu i ulaska srpske vojske u naš grad danas su i učenici Centra srednjih škola priredili prigodan program.

Evelina Dučić, profesor srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj i Ekonomskoj školi, kaže da su đaci imali želju da daju svoj skroman doprinos obilježavanju ovog velikog dana.

„Pripremili su stihove koji govore o stradanju u Prvom svjetskom ratu i naravno nisu mogli zaobići našeg pjesnika, pa su krenuli od Jovana Dučića i njegove dvije pjesme – ‘Ave Serbia’ i ‘Molitva’.  Zatim, pjesmu Rajka Petrova Noga ‘Neka pada snijeg Gospode’ i na kraju monumentalnu pjesmu Milutina Bojića – ‘Stojte, galije carske’”, kaže profesorica Dučić dodajući da su učenici sami kreirali i plakat za program u holu Centra srednjih škola.

Ona je dodala da su učenici kasno došli na ideju pa je priprema trajala desetak dana, ali i da je važna želja djece – da pamte događaje iz istorije svog naroda i da to obilježavaju, kao što su i ranije uvijek bili spremni da daju svoj doprinos aktuelnim događanjima u gradu.

S.P.