Srpkinje otišle da ratuju u Siriji

dzihad

BEOGRAD | Nevena Pavlović (19) iz Beograda i Anita Šaćiri iz Smedereva bore se na strani ekstremista u Siriji.
One su otišle u džihad pod uticajem vehabijskog pokreta u koje su ih uvukle porodice i muževi, prenosi Alo!
Nevena Pavlović je kćerka bivšeg taksiste iz Zemuna, Gorana Pavlovića (sada zvanog Abdulah), koji je 2002. godine prešao u islam, a potom se pridružio vehabijskom pokretu.
U međuvremenu je porodicu preveo u islam. Ćerku Nevenu, dok je još bila maloljetna, udao je za bh.državljanina Samida Cicvaru, sa kojim trenutno ima dvoje dece.
‘Iako se Samidu i Neveni prije samo šest mjeseci rodila druga kćerka, to ih nije spriječilo da odu da ratuju na strani u Siriji. Pretpostavlja se da ih je tamo sačekao Nevenin otac, koji je ranije otišao sa grupom vehabija da se bori protiv režima Bašara el Asada“, otkriva izvor Informera.
Goran Pavlović prešao je u islam na nagovor jednog prijatelja muslimana. Klanjao je u beogradskoj džamiji, izučavao Kuran i išao na hadžiluk u Meku.
Jedno vrijeme živio je u sabirnom centru bosanskih vehabija u Gornjoj Maoči, a sa sobom je poveo suprugu i maljoletnu ćerku, koju je ubrzo udao za Samida Cicvaru. Poslije policijske racije na vehabije, Pavlović se sa porodicom sklonio u srce Šumadije, u selo Bosut kod Aranđelovca, gdje mu živi otac Tomislav.
Prošle godine, Goran i njegov zet bili su uhapšeni zbog nelegalnog držanja oružja, ali su ubrzo pušteni da se brane sa slobode. Poslije hapšenja, rođaci Pavlovića u Bosutu ispričali su da su u posljednje dvije-tri godine primjetili da se nešto neobično dešava s Goranovom porodicom.
Radiša i Branka Pavlović rekli su da su se njihovi rođaci potpuno otuđili od njih, da su se plašili kako možda prodaju drogu, a da nisu mogli da vjeruju da su postali vehabije.
“Mogli su nas sve pobiti, a mi ne bismo znali zašto’‘, priča rođak Pavlovića.
Gorana i njegovog zeta su, kažu, povremeno viđali u selu.
‘Uvek su bili sa dugim bradama i nekom neobičnom odećom, ali niti smo mi njih smeli nešto da pitamo, niti su oni nas nešto pitali. Znamo da je Tomislav sa porodicom nekada živeo u naselju Cerak u Beogradu. Videli smo Gorana kako sedi i čita Kuran dok čuva koze“, navodi rođak Pavlovića.
O Aniti Šaćiri iz Smedereva manje se zna, ali je poznato da je u Siriju otišla sa bh.mudžahedinom Eminom Hodžićem, sa kojim se u pauzi između borbi vjenčala po šerijatskim običajima.
Nezavisne novine